Είστε εδώ:
Αρχική > ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ > Αναβάθμιση της Συνεργασίας με την Εσθονία Π. Κουρουμπλής και ο εσθονός πρέσβης Margus Rava

Αναβάθμιση της Συνεργασίας με την Εσθονία Π. Κουρουμπλής και ο εσθονός πρέσβης Margus Rava

Τις προτεραιότητες της επερχόμενης εσθονικής προεδρίας (β’ εξάμηνο 2017) στο Συμβούλιο της Ε.Ε., παρουσίασε στον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο πρέσβης της Εσθονίας στην Αθήνα, Margus Rava. Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τoν πρέσβη της Εσθονίας επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών.

Η Εσθονία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. για πρώτη φορά από την ένταξή της στην Ένωση, την 1η Μαΐου 2004. Στο πλαίσιο των βασικών πρωτοβουλιών της για τον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των ναυτιλιακών, ο εσθονός πρέσβης ενημέρωσε τον κ. Κουρουμπλή ότι έχει ενταχθεί η προώθηση της ψηφιοποίησης και των συστημάτων αυτοματισμού, με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση του θαλάσσιου εμπορίου.

Οι δύο πλευρές απέδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω αναβάθμιση της μεταξύ τους συνεργασίας στον τομέα της διαχείρισης των θαλασσίων συνόρων, ιδίως μέσω της διάθεσης ανθρωπίνων πόρων και επιχειρησιακών μέσων. Σε αυτή την κατεύθυνση ο έλληνας Υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Rava για τη συνεισφορά της χώρας του στο πλαίσιο της επιχείρησης Ποσειδών, ενώ εκφράσθηκε από κοινού, η αναγκαιότητα ενίσχυσης της στενής συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων αρχών των δύο χωρών, στο πλαίσιο των δράσεων του FRONTEX/ΕBCGA για την διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που αποδίδει η χώρα μας στην αναβάθμιση της ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής, με στόχο την άμβλυνση των γεωγραφικών ανισοτήτων και λοιπών κοινωνικών ή περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Ο κος Margus Rava επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στην εν λόγω πρωτοβουλία και επί εσθονικής Προεδρίας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, σε εξαιρετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας τους και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τόσο στο πλαίσιο των οργάνων της Ε.Ε., των ευρωπαϊκών Υπηρεσιών FRONTEX/EBCGA και EMSA όσο και στον ΙΜΟ. Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε την αμέριστη συνδρομή της χώρας μας στις πρωτοβουλίες ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, που θα αναλάβει η Εσθονία κατά την προεδρία της.

Top