Είστε εδώ:
Αρχική > ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ > Ανδρέας Ποταμιάνος: Η τελευταία του κρουαζιέρα…

Ανδρέας Ποταμιάνος: Η τελευταία του κρουαζιέρα…

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος ήταν ένας χαρισματικός εφοπλιστής που για δεκαετίες κυριαρχούσε με την εταιρία του «Ηπειρωτική» στις κρουαζιέρες στο Αιγαίο, αλλά είχε και σημαντική παρουσία τους χειμερινούς μήνες και στην Καραϊβική.
Όταν άρχισαν οι δυσκολίες και οι κολοσσοί της κρουαζιέρας ήθελαν να εισέλουν στην αγορά του Αιγαίου, έπεισαν τον Ανδρέα και τον Γιώργο Ποταμιάνο να πωλήσουν στην Κάρνιβαλ το 51% των μετοχών της εταιρίας.
Τότε παρουσιάσθηκε ως είδηση ότι ο ελληνοαμερικανός Πάρης Κατσούφης είχε το πλειοψηφικό πακέτο. Ως υπεύθυνη ήρθε και η Πάμελα Κόνοβερ.
Η νομοθεσία που ίσχυε τότε απαγόρευε στους αλλοδαπούς επενδυτές να κατέχουν ποσοστό 51% στις εταιρίες της κρουαζιέρας και της ακτοπλοϊας και να κάνουν οι ξένες εταιρίες κρουαζιέρες με έδρα ελληνικά λιμάνια. Ίσχυε το cabotage.
Τα στοιχεία που είχα συγκεντρώσει ως ενεργός δημοσιογράφος τότε αποδείκνυαν ότι η πώληση δεν έγινε στον Πάρη Κατσούφη, αλλά στην Κάρνιβαλ.
Ξεκίνησα μια δημοσιογραφική καμπάνια ότι η πώληση ήταν εικονική και άκυρη. Έστελναν διαψεύσεις από την «Ηπειρωτική» και μια μέρα με πήρε τηλέφωνο ο Ανδρέας Ποταμιάνος, ο οποίος προφανώς παρουσία της Κόνοβερ και του Κατσούφη μου έλεγε ότι «δεν ισχύει αυτά που γράφω», αλλά κάποιες στιγμές που τόνιζε: «εσυ θα κάνεις αυτό που ξέρεις, ε;»!
Μετά το τηλεφώνημα, προβληματίστηκα αρκετά. Σκέφθηκα ότι για να μου λέει συνέχεια ο Ανδρέας «θα κάνεις αυτό που ξέρεις» ήταν σαν να με ενθάρρυνε να συνεχίζω να αρθρογραφώ κατά της μεταβίβασης στον Πάρη Κατσούφη και στην Κάρνιβαλ.
Μετά από λίγες ημέρες με κάλεσε ο πρόεδρος των Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού, ο Γεράσιμος Μελέτης για να συζητήσουμε. Είχε επισκεφθεί τον Ανδρέα και τον Γιώργο Ποταμιάνο, μαζί με τον γραμματέα Κώστα Κωβαίο και τον ταμία από τα Μέθανα Αντώνη Λεσιώτη.
Απο την αρχή της συζήτησης ο Γεράσιμος Μελέτης μου είπε ότι του διαμαρτυρήθηκαν για τις αλλαγές που ήθελε να κάνει η Κόνοβερ στο ξενοδοχειακό προσωπικό. Τότε ο Ανδρέας Ποταμιάνος τους είπε: «να πάτε να βρείτε τον Σάββα Αθανασίου».
Αλλά η συνδικαλιστική ηγεσία των θαλαμηπόλων δεν μπορούσε να εξηγήσει τον χρησμό του Ανδρέα και ζήτησε την βοήθεια μου. Όταν μου εξήγησαν τι έγινε και τι τους είπε, κατάλαβα. Είχε μετανοιώσει για την μεταβίβαση και ήθελε να πάρει διαστάσεις το θέμα.
Κάθησα και έγραψα την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θαλαμηπόλων και άρχισε ο πόλεμος κατά της Κάρνιβαλ και της παράνομης μεταβίβασης της πλειοψηφίας των μετοχών της «Ηπειρωτικής».
Εγω συνέχιζα την αρθρογραφία μου στα μέσα που εργαζόμουν κατά της Κάρνιβαλ και ζητούσα ακύρωση της πώλησης. Τα στοιχεία που είχα ήταν ατράνταχτα.
Μετά από λίγες ημέρες, ο Περικλής Παναγόπουλος μας κάλεσε την 25η Μαρτίου να μεταβούμε αυθημερόν στη Γερμανία για την καθέλκυση των δύο πρώτων Super Fast τα οποία προόριζε να δρομολογήσει στη γραμμή Πάτρα – Ανγκόνα.
Στην διάρκεια της διαδρομής ήρθε και κάθησε δίπλα μου στο αεροπλάνο ο Ανδρέας Ποταμιάνος. Σχεδόν έκλαιγε. Μου έλεγε συνεχώς: «τι θα κάνουμε, πως θα πάρουμε πίσω την εταιρία».
Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις και σε κάποια στιγμή του λέω: «να το πούμε στον Κατσιφάρα». Ο Γιώργος Κατσιφάρας, ήταν τότε και πάλι υπουργός Ναυτιλίας. Όταν τον φώναξα, στην επιστροφή και ήρθε και στάθηκε όρθιος από πάνω μας του εξήγησα την κατάσταση. Τότε ο Κατσιφάρας είπε νευριασμένα στον Ποταμιάνο: «όταν πώλησες μας ρώτησες;».
Τέλος πάντων, ειπώθηκαν και άλλα και κάποια στιγμή ο Κατσιφάρας του είπε: «μόλις φθάσουμε θα πάμε μαζί να βρούμε τον Ανδρέα Παπανδρέου».
Έτσι και έγινε. Μίλησαν με τον Δημήτρη Κροντηρά που ήταν τότε διευθυντής στη City Bank η οποία έδωσε δάνειο 25 εκ. στον Ανδρέα Ποταμιάνο για να αγοράσει και πάλι την «Ηπειρωτική». Άλλωστε, ήταν πολιτική βούληση και δεν τόλμησαν να τα βάλουν με τον πανίσχυρο Ανδρέα (Παπανδρέου) και τον ματανιωμένο Ανδρέα (Ποταμιάνο).
Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και κλήθηκε για ενίσχυση ο Κωστάκης Λοίζου. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους…

Top