Είστε εδώ:
Αρχική > ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ > Απεβίωσε ο Νίκος Λως

Απεβίωσε ο Νίκος Λως

Σε ηλικία 98 ετών, ταλαιπωρημένος τα τελευταία χρόνια από προβλήματα υγείας, έφυγε από τη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους Χιώτες ευπατρίδες, ο Νίκος Λως. Γιος του αείμνηστου Κωστή Λω δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της ναυτιλίας και δημιούργησε, με άλλη μέλη της οικογένειας τη ναυτιλιακή εταιρεία Vrontados Shipping Co. Ltd..

Πέρα από τη ναυτιλιακή συνεισφορά του όμως άφησε έντονο το στίγμα του για την πλούσια φιλανθρωπική του δράση σε όλο το νησί. Έβαλε τα θεμέλια στη δημιουργία του Όρμου Λω και υπήρξε από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του έργου της ΠΕΚΕΒ. «Τον κατατάσσω σε ίση μοίρα με τους κτήτορες», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΒ, Ι. Καστάνιας. Παραχώρησε την οικογενειακή οικία για τη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου Χίου, τη λειτουργία του οποίου στήριζε επί σειρά ετών.

Με δική του συνεισφορά το Πανεπιστήμιο αγόρασε τμήμα των βυρσοδεψείων προκειμένου να μετατραπεί σε πανεπιστημιούπολη, ένα σχέδιο το οποίο, δυστυχώς, έχει μείνει στα συρτάρια.

Η μεγάλη του αγάπη για τον Εμπορειό επέκτεινε τις δωρεές του και στη νότια Χίο. Με καθοριστική δική του συμβολή κατασκευάστηκε το γήπεδο του Πυργίου.

Μεγάλος δωρητής και σε χωριά της Βόρειας Χίου. Χρηματοδότησε την ολοκλήρωση της κοινοτικής αίθουσας στο Μελανειός, αλλά και τη διαμόρφωση του κελιού στα Νενητούρια. «Φοβάμαι ότι τέτοιοι άνθρωποι δύσκολα θα αναπληρωθούν», αναφέρει η Ευρ. Σκυριώτη – Τσούνη.

Προπαντός όμως ο Νίκος Λως και η αγαπημένη του σύζυγος Ηρώ υπήρξαν συμπαραστάτες εκατοντάδων συμπατριωτών μας σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους. «Τον ονομάζω το κινητό φιλανθρωπικό ίδρυμα του νησιού», αναφέρει ο Μαρ. Ψώρας.

Η είδηση της απώλειας του έχει βυθίσει στο πένθος όλη τη Χίο. Αναλυτικό αφιέρωμα στον «π» της Τρίτης.

Top