Είστε εδώ:
Αρχική > ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ > Επίσκεψη της ΕΕΕ στην Ουάσινγκτον για διμερείς συζητήσεις

Επίσκεψη της ΕΕΕ στην Ουάσινγκτον για διμερείς συζητήσεις

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (EEE) με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, κ. Θεόδωρο Βενιάμη, ολοκλήρωσε μία από τις πιο επιτυχημένες τακτικές επισκέψεις της στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών από 16 έως 20 Απριλίου 2018. Η αντιπροσωπεία απαρτιζόταν επιπλέον από τους κ.κ. Γ. Αγγελόπουλο, Αντιπρόεδρο της ΕΕΕ, Ι. Κ. Λύρα, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΕ και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Δ. Φαφαλιό, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΕ, Κ. Πέππα, Διευθύντρια της ΕΕΕ και Δρ. Μητρούση, Σύμβουλο. Σκοπός της επίσκεψης της ΕΕΕ ήταν η ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου της ελληνικής ναυτιλίας για το αμερικανικό και το διεθνές εμπόριο και για την ευημερία όλων των εθνών.

«Η σημασία της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία ελέγχει περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου στόλου, καθώς και της αναντικατάστατης υπηρεσίας που παρέχει σταθερά στην αμερικανική οικονομία, χαίρει ευρείας αναγνώρισης και εκτίμησης από κορυφαίους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και διοίκησης και από μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου. Εκτιμούμε τη θερμή υποδοχή που έλαβε η αντιπροσωπεία μας, καθώς και τις ιδιαίτερα εποικοδομητικές συζητήσεις που έγιναν», δήλωσε ο κ. Βενιάμης.

Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε επίκαιρα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία και το σχετικό αποτέλεσμα της πρόσφατης συνεδρίασης της MEPC 72 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, το ανώτατο όριο θείου, 0,5%, στα ναυτιλιακά καύσιμα από το 2020, η εφαρμογή των κανονισμών διαχείρισης του έρματος πλοίων, η Συμφωνία της Βασιλείας και η χρηματοδότηση της ναυτιλίας, το σημαντικό πρόβλημα της μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης δια της θάλασσας, καθώς και η ανάγκη να διατηρηθούν η αρχή για ελεύθερες και ανοικτές αγορές και η αρχή του θεμιτού ανταγωνισμού στο παγκόσμιο εμπόριο. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σχετικά με τη χρησιμότητα να συνεχιστεί ένας ανοικτός και εποικοδομητικός διάλογος για τα παραπάνω θέματα.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕΕ είχε την τιμή να τύχει θερμής υποδοχής από την Υπουργό Μεταφορών των ΗΠΑ, κα. Elaine Chao, τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών, κ. Jeffrey Rosen, και τον Διοικητή για Ναυτιλιακά Θέματα (MARAD), Ναύαρχο ε.α. κ. Mark Buzby. «Η Υπουργός έδειξε εκτίμηση και πλήρη κατανόηση της διαχρονικής δέσμευσης της ελληνικής ναυτιλίας προς τις ΗΠΑ ως τον πιο αξιόπιστο και μακροχρόνιο εταίρο της», δήλωσε ο κ. Βενιάμης.

Η ΕΕΕ επισκέφθηκε επίσης το αρχηγείο της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Ναύαρχο Paul Zukunft και το επιτελείο του. Η παραδοσιακά άριστη συνεργασία και η κοινή αντίληψη πολλών θεμάτων επαναβεβαιώθηκε.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕΕ συναντήθηκε επίσης με εξέχοντα πρόσωπα της αμερικανικής κυβέρνησης και των αρχών της, μεταξύ των οποίων, τον κ. Alexander Gray, Ειδικό Σύμβουλο του Προέδρου Trump και Αναπληρωτή Διευθυντή στο Γραφείο του Λευκού Οίκου για το Εμπόριο και τη Βιομηχανική Πολιτική· τους κ.κ. Andrew Rollo και Andrew Lorenz, Διευθυντές για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας· τον κ. Hugo Yon, Αναπληρωτή Υφυπουργό Μεταφορών στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ· τον κ. Daniel Mullaney, βοηθό Υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή· τον κ. Michael Khouri, Εκτελεστικό Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Ναυτιλιακής Επιτροπής (FMC)· καθώς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Αρχή Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας και το Υπουργείο Ενέργειας.

Επιπλέον, η ΕΕΕ είχε συναντήσεις με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου: κ.κ. John Garamendi, Gus Bilirakis, Charlie Crist, John Sarbanes (μέλη της αμερικανικής Βουλής) και κ.κ. Dan Sullivan, Chris Van Hollen (μέλη της αμερικανικής Γερουσίας), και με κορυφαία μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, καθώς και τον Πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, κ. Χάρη Λαλάκο. Παράλληλα, η ΕΕΕ συναντήθηκε με ιδιωτικούς ναυτιλιακούς οργανισμούς και άλλους φορείς, όπως με τον Συνασπισμό Μεταφοράς Γεωργικών Προϊόντων και την Εθνική Ένωση Μεταλλευμάτων.

Όλοι οι συμμετέχοντες από την αμερικανική πλευρά εξήραν την υψηλή απόδοση της ελληνικής ναυτιλίας επί δεκαετίες. Έδειξαν, επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην τρέχουσα ρευστή και αβέβαιη κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

«Η επίσκεψη αυτή ενίσχυσε τους ισχυρούς και γνήσιους δεσμούς μας με τις ΗΠΑ, επιβεβαίωνοντας τη σταθερή δέσμευσή μας για παροχή αξιόπιστων, αποδοτικών και ποιοτικών ναυτιλιακών υπηρεσιών στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Βενιάμης.

Top