Είστε εδώ:
Αρχική > ΕΡΕΥΝΑ > Επιστημονικό συνέδριο του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Επιστημονικό συνέδριο του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης η διεξαγωγή του επιστημονικού συνεδρίου για την «Ναυμαχία της Σαλαμίνας – Αρχαία Ελληνική Ναυτοσύνη» στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Το ετήσιο συνέδριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου και επιστημόνων, ύστερα και από τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από την διενέργεια της ιστορικής ναυμαχίας που άλλαξε το ρου της παγκόσμιας ιστορίας.
Στο εν λόγω συνέδριο πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, την Προέδρο Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου, τον Αντιπρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Αλεξανδράτο, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας Αντιναύαρχο (εα) Π.Ν Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν και τέλος τον Πρόεδρο του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Κωνσταντίνο Λούλη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γενικοί Γραμματείς, Βουλευτές, Δικαστές, Δήμαρχοι, Αξιωματούχοι του Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ναυτιλίας.
Εκ των οποίων ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και τέως Πρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης , ο Βουλευτής Α’ Πειραιά Νικόλαος Μανωλάκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος του ιδρύματος και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης όπου με μεγάλη χαρά φιλοξένησε το επιστημονικό συνέδριο στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο εφοπλιστής καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, η Αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη Αντιπρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνοαμερικάνικου Ομίλου Onex Πάνος Ξενοκώστας όπου έλαβε και τιμητική διάκριση από τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη για την πολύτιμη προσφορά του στην αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν από τη στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Α’ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Νικόλαος Ισάκογλου, ο Β΄ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ Ζαφείριος Ροκίδης Κλαδάρχης ΚΕΕΠ και Διευθυντές του Γ’ Κλάδου Λ.Σ. Επίσης παρέστη οι πρώην Αρχηγοί Λιμενικού Σώματος, τέως Δήμαρχοι Περάματος και Σαλαμίνας, ο γενικός διευθυντής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΝΕΕ) Μιχάλης Σαρλής, μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Ναυτιλίας Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος, το Προεδρείο του Λαογραφικού Μουσείου Σαλαμίνας και πολλοί άλλοι κατάφεραν να παρευρεθούν στο επιστημονικό συνέδριο.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε «στην σημασία της Ναυμαχίας και στην επιτυχία της έκβασης της, όπου αποτέλεσε μία ιστορική στιγμή ομοψυχίας, ενάντια σε κάθε αναλογική λογική στην οποία οι αριθμοί είναι αυτοί που υπερτερούν. Μας διδάσκει ότι για ακόμη μία φορά, όταν είμαστε ενωμένοι γίνεται εφικτό το φαινομενικά ακατόρθωτο. Με τη νίκη αυτή των Ελλήνων έναντι των Περσών οριοθετήθηκαν τα πρώτα Ευρωπαϊκά Σύνορα. Χωρίς την αντίσταση των Ελλήνων ίσως δεν ακολουθούσε αυτή η μετέπειτα χρυσή εποχή ανάπτυξης του πολιτισμού και των Δημοκρατικών θεσμών οι οποίοι αποτελούν θεμελιώδες αρχές των σημερινών δημοκρατικών πολιτισμών».
Στην συνέχεια και υπό τον συντονισμό του πάνελ ο Γιώργος Ξηραδάκης διακεκριμένος Έλληνας επιχειρηματίας στον χώρο της ναυτιλίας παρέδωσε το βήμα για την έναρξη των ομιλιών στον Ιστορικό – Ερευνητή Χάρη Τζάλα, όπου αναφέρθηκε στην προσπάθεια πειραματικής αρχαιολογίας της Τριήρης Ολυμπιάς με πολλά επιστημονικά στοιχεία.
Έπειτα η συγγραφέας – ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, ανέφερε τον ρόλο των πεζοναυτών κατά τον εμβολισμό της Τριήρους. Ακολούθως ο ιστορικός Στέφανος Σκαρμίντζος, με τον Διονύσιο Σάκη Βαρδίκο του οπλιτικού εκπαιδευτικού αγήματος «Λεωνίδας» αναβίωσαν την ιστορική αναπαράσταση. Το πολυπληθές ακροατήριο ενθουσιάστηκε βλέποντας μπροστά του τους μαχητές με την πανοπλία τους!
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε γεύμα των παρευρισκόμενων στο Περιστύλιο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Top