Είστε εδώ:
Αρχική > ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ > Ο Φ. Μανούσης εγκαλεί το Επιμελητήριο Έβρου

Ο Φ. Μανούσης εγκαλεί το Επιμελητήριο Έβρου

Το Επιμελητήριο Έβρου υποχρεώνεται ύστερα από  εισαγγελική εντολή να παραδώσει στην εταιρία ΣΑΟΣ Ferries όλα τα στοιχεία που επί τρία χρονια ζητούσε  αναφορικά με την τιμή ενός σκάφους που προτίθετο να ναυπηγήσει το Επιμελητήριο, μέσω ενός εγχειρήματος το οποίο τελικά δεν προχώρησε η υλοποίηση του. Η ΣΑΟΣ του Φώτη Μανούση σε ανακοίνωση της ενημερώνει ότι:

Μετά από τρία χρόνια αρνήσεων και μηδενικής ανταπόκρισης της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Έβρου, να χορηγήσει τα απαραίτητα στοιχεία που επί τρία χρόνια σκανδαλωδώς αποκρύπτει, έφτασε η ώρα της αποκάλυψης της αλήθειας για τη διόγκωση του προϋπολογισμού ναυπήγησης πλαστικού σκάφους στο τετραπλάσιο της αξίας από την πραγματική.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης εντέλλει τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου να χορηγήσει τα απαραίτητα στοιχεία στον κ. Φώτη Μανούση.

Με την εισαγγελική παρέμβαση δίνεται ένα ηχηρό ράπισμα στις πρακτικές της αδιαφάνειας και της έλλειψης λογοδοσίας, που χαρακτηρίζει τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου.

Έφτασε η ώρα της ενημέρωσης πολιτών και αρμόδιων αρχών, για τη χρήση του δημόσιου χρήματος.

Έφτασε η ώρα της απάντησης του ερωτήματος, ποιος και με τίνος εντολές εκτόξευσε τον προϋπολογισμό του σκάφους που θα ναυπηγούσε το Επιμελητήριο  στα 1.600.000€-1.800.000€, όταν αντίστοιχα κατασκευάζονται με 350.000€-500.000€.

Έφτασε η ώρα του τερματισμού των συκοφαντιών και της αποκατάστασης της νομιμότητας.

Σε δημοσίευμα που έγινε στις 17 Μαρτίου 2017

 

Αιχμές για υπέρογκο κόστος ενός σκάφους που θα έβαζε το επιμελητήριο Έβρου στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη αφήνει με επιστολή του ο Φώτης Μανούσης. Ο κ. Μανούσης ζητά να μάθει γιατί το πλαστικό αυτό σκάφος κοστολογήθηκε από 1.600.000 ευρώ και πάνω. Κάνει μάλιστα αναφορά ότι ο πρόδερος του επιμελητήριου Έβρου κ. Τοψίδης, καταθέτοντας ως μάρτυρας σε δίκη, παραδέχτηκε το κόστος αυτό. Ο κ. Μανούσης ζητά εξηγήσεις ως μέλος του επιμελητήριου και κοινοποιεί την επιστολή του και σε εισαγγελείς. (Η απάντηση του κ. Τοψίδη εδώ)

Η επιστολή του κ. Μανούση

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, στις 14-3-2017, εξεταστήκατε ως μάρτυρας, σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρουπόλεως, σχετικά με το πλαστικό σκάφος που είχε σκοπό να κατασκευάσει το Επιμελητήριο Έβρου για τη γραμμή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης, αφού προηγουμένως είχατε αναθέσει σε ναυπηγικό γραφείο την εκπόνηση προμελέτης  για την σύνταξη των τεχνικών χαρακτηριστικών και τις προδιαγραφές του σκάφους. Με την κατάθεσή σας, επιβεβαιώσατε ότι για το σκάφος αυτό ζήτησε το Επιμελητήριο χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, ποσού μεταξύ 1.600.000,00 € και 1.800.000,00 €.

Στην ίδια δίκη, κατήγγειλα στο δικαστήριο ότι το ποσό αυτό είναι εξωφρενικό, αφού ίδια σκάφη με ακριβώς ίδιες προδιαγραφές και τεχνικά χαρακτηριστικά κατασκευάζονται σήμερα σε ναυπηγεία της Ελλάδος με μόλις 350.000,00 € έως και το πολύ 500.000,00 €. Εσείς καμία απάντηση δεν δώσατε.  Επειδή, εκπροσωπώ εταιρείες – μέλη του Επιμελητηρίου Έβρου, και έχω σχετικό δικαίωμα, ζητώ μια πειστική απάντηση για τα εξής:

                  Ποιος και με εντολές τίνος εκτόξευσε σε υπέρογκα ύψη την αξία του σκάφους και με βάση αυτήν αιτηθήκατε το εξωπραγματικό ποσό των 1.600.000,00€ -1.800.000,00€;

                  Με τέτοια μυθικά νούμερα, γεννώνται σε κάθε πολίτη της πόλης μας εύλογα ερωτήματα για τους λόγους ενός τόσο διογκωμένου προϋπολογισμού, ο οποίος μόνο φοβίες προκαλεί για τη  διάθεση του δημοσίου χρήματος: Γιατί να στοιχίζει στο Ελληνικό Δημόσιο, άρα και στις τσέπες όλων μας, η ναυπήγηση ενός νέου σκάφους 4 φορές παραπάνω από ότι στοιχίζει σε έναν απλό ιδιώτη;;; Αλλά και γιατί, παρά την ενημέρωση που σας έκανα προσωπικά στο γραφείο σας για το ζήτημα αυτό…. τόσα χρόνια παραμένει αναπάντητο;;;

                  Για το λόγο αυτό σας ζητώ:

                  α)να μου κατονομάσετε τον υπεύθυνο  συντάκτη του διογκωμένου προϋπολογισμού

β)να μου παραδώσετε αντίγραφο του εν λόγω προϋπολογισμού για να ερευνηθεί η ακρίβειά του, από τις κατεξοχήν αρμόδιες εισαγγελικές  αρχές και φορείς, στους οποίους κοινοποιείται η επιστολή μου αυτή.

Είμαι σίγουρος ότι επιδιώκοντας κι εσείς την προστασία των συμφερόντων των μελών του Επιμελητηρίου μας, θα σπεύσετε άμεσα να διευκολύνετε την έρευνα.

Εξηγήσεις από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλο Τοψίδη ζητά με επιστολή του ο εφοπλιστής κ. Φώτης Μανούσης. Στην επιστολή του ο κ. Μανούσης υποστηρίζει ότι το Επιμελητήριο Έβρου έχει ζητήσει επιχορήγηση από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ποσού μεταξύ 1.600.000 και 1.800.000 ευρώ, για την κατασκευή πλαστικού σκάφους για τη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.

Ο κ. Μανούσης κατήγγειλε στο δικαστήριο ότι το ποσό αυτό είναι εξωφρενικό, αφού ίδια σκάφη με ακριβώς ίδιες προδιαγραφές και τεχνικά χαρακτηριστικά κατασκευάζονται σήμερα σε ναυπηγεία της Ελλάδας με μόλις 350.000 έως και το πολύ 500.000 ευρώ και ζητά να πληροφορηθεί από που προέκυψε αυτό το υπέρογκο ποσό και να του παραδοθεί αντίγραφο του εν λόγω προϋπολογισμού για να ερευνηθεί η ακρίβειά του, από τις κατεξοχήν αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και φορείς.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μανούση:

Προς: κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Έβρου

Κοιν: 1. κα. Ξένια Δημητρίου, Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

2. κα. Νικητοπούλου, Εισαγγελέα Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης

3. κ. Χρήστο Μέτιο, Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

4. κ. Δημήτριο Πέτροβιτς, Αντιπεριφερειάρχη Ν. Έβρου

5. κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

6. κ. Αθανάσιο Βίτσα, Δήμαρχο Σαμοθράκης

7. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, στις 14-3-2017, εξεταστήκατε ως μάρτυρας, σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρουπόλεως, σχετικά με το πλαστικό σκάφος που είχε σκοπό να κατασκευάσει το Επιμελητήριο Έβρου για τη γραμμή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης, αφού προηγουμένως είχατε αναθέσει σε ναυπηγικό γραφείο την εκπόνηση προμελέτης για την σύνταξη των τεχνικών χαρακτηριστικών και τις προδιαγραφές του σκάφους. Με την κατάθεσή σας, επιβεβαιώσατε ότι για το σκάφος αυτό ζήτησε το Επιμελητήριο χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ποσού μεταξύ 1.600.000,00 € και 1.800.000,00 €.

Στην ίδια δίκη, κατήγγειλα στο δικαστήριο ότι το ποσό αυτό είναι εξωφρενικό, αφού ίδια σκάφη με ακριβώς ίδιες προδιαγραφές και τεχνικά χαρακτηριστικά κατασκευάζονται σήμερα σε ναυπηγεία της Ελλάδος με μόλις 350.000,00 € έως και το πολύ 500.000,00 €. Εσείς καμία απάντηση δεν δώσατε. Επειδή, εκπροσωπώ εταιρείες – μέλη του Επιμελητηρίου Έβρου, και έχω σχετικό δικαίωμα, ζητώ μια πειστική απάντηση για τα εξής:

Ποιος και με εντολές τίνος εκτόξευσε σε υπέρογκα ύψη την αξία του σκάφους και με βάση αυτήν αιτηθήκατε το εξωπραγματικό ποσό των 1.600.000,00 € – 1.800.000,00 €;

Με τέτοια μυθικά νούμερα, γεννώνται σε κάθε πολίτη της πόλης μας εύλογα ερωτήματα για τους λόγους ενός τόσο διογκωμένου προϋπολογισμού, ο οποίος μόνο φοβίες προκαλεί για τη διάθεση του δημοσίου χρήματος: Γιατί να στοιχίζει στο Ελληνικό Δημόσιο, άρα και στις τσέπες όλων μας, η ναυπήγηση ενός νέου σκάφους 4 φορές παραπάνω από ότι στοιχίζει σε έναν απλό ιδιώτη;;; Αλλά και γιατί, παρά την ενημέρωση που σας έκανα προσωπικά στο γραφείο σας για το ζήτημα αυτό… τόσα χρόνια παραμένει αναπάντητο;;;

Για το λόγο αυτό σας ζητώ:

α) να μου κατονομάσετε τον υπεύθυνο συντάκτη του διογκωμένου προϋπολογισμού.

β) να μου παραδώσετε αντίγραφο του εν λόγω προϋπολογισμού για να ερευνηθεί η ακρίβειά του, από τις κατεξοχήν αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και φορείς, στους οποίους κοινοποιείται η επιστολή μου αυτή.

Είμαι σίγουρος ότι επιδιώκοντας κι εσείς την προστασία των συμφερόντων των μελών του Επιμελητηρίου μας, θα σπεύσετε άμεσα να διευκολύνετε την έρευνα.

Φώτης Μανούσης

Πηγή: Alexandroupoli Online

Top