Είστε εδώ:
Αρχική > ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ > Παράταση στο μειωμένο ΦΠΑ σε Λέσβο, Κω, Χίο, Σάμο και Λέρο

Παράταση στο μειωμένο ΦΠΑ σε Λέσβο, Κω, Χίο, Σάμο και Λέρο

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρατείνεται το μειωμένο ΦΠΑ σε 5 νησιά του Βορείου Αιγαίου: Λέσβο, Χίο, Λέρο, Κω και Σάμο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του τονίζει : «Η χώρα μπορεί να παίρνει διορθωτικές αποφάσεις χωρίς να έχουμε βγει από το πρόγραμμα» τόνισε ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας πως σε δυο μήνες θα υπάρχει «μεγαλύτερη ελευθερία, την οποία πρέπει να χειριστούμε με σύνεση και υπευθυνότητα».
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι έδωσε εντολή και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Παράλληλα αποφασίστηκε ο διπλασιασμός των κονδυλίων για τα συγκεκριμένα νησιά στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Όπως επισήμανε, είχε θέσει το ζήτημα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. «Το συζητήσαμε ξανά διεξοδικά και καταλήξαμε στον τρόπο και τις τεχνικές λεπτομέρειρες που αυτό θα συμβεί» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια πράξη «ελάχιστης ένδειξης αλληλεγγύης και κατανόησης στους πολίτες αυτών των νησιών». Υπογράμμισε μάλιστα πως ο ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος για «όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση στα 5 νησιά και για όσο θα είμαι εγώ πρωθυπουργός» συμπληρώνοντας πως «και τα δύο θα διαρκέσουν πολύ».
Χθες το απόγευμα, μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη μαραθώνια συνεδρίαση της συνόδου κορυφής, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφαση αναίρεσης της αύξησης του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την πρωτοβουλία άμεσης νομοθέτησης της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, αλλά και για την απόφαση διπλασιασμού των διαθέσιμων κονδυλίων για τα συγκεκριμένα πέντε νησιά του Αιγαίου στο προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε.
Επισημαίνεται ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% προβλεπόταν να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2018 για τη Λέσβο, τη Λέρο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω. Αύξηση που είχε εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη χώρα με βάση τη συμφωνία του 2015. μοσιονομικού χώρου.

Top