Είστε εδώ:
Αρχική > ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ > Π. Κουρουμπλής: Είναι περιζήτητοι οι Έλληνες ναυτικοί

Π. Κουρουμπλής: Είναι περιζήτητοι οι Έλληνες ναυτικοί

Συνέντευξη για την πολιτική κατάσταση και για ναυτιλιακά θέματα έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη.

Για τη δεύτερη ελληνική, ανοιχτή σημαία του Αγίου Όρους.
Δεν μπορεί η ελληνική πλοιοκτησία να είναι 5000 πλοία και με ελληνική σημαία να είναι μόνο τα 750. Εγώ δεν το δέχομαι ως Έλληνας κι επειδή πιστεύω στον πατριωτισμό του εφοπλισμού θα πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Όταν ο Καραμανλής έδωσε αυτά που έδωσε στη Ναυτιλία, τότε δούλευαν στην ελληνική Ναυτιλία 140.000 άνθρωποι. Τα λεφτά από τη ναυτιλία, δεν είναι ο φόρος αυτός καθαυτός των πλοίων. Είναι κυρίως η εγκατάσταση εταιριών διαχείρισης (έχουμε πολύ σημαντικό αριθμό στο λιμάνι) και είναι και η παρουσία Ελλήνων Ναυτικών στα καράβια. Εκεί έχουμε έλλειμμα. Ενώ στο θέμα της εγκατάστασης τέτοιων εταιριών έχουμε εξαιρετικά καλή παρουσία και συνεχίζεται η προσπάθεια. Την εντείνουμε, την ενθαρρύνουμε, την αναδεικνύουμε, γιατί θέλουμε ο Πειραιάς να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο, από κάθε άποψη. Αυτό είναι το όραμα του σημερινού Υπουργού Ναυτιλίας και το παλεύουμε.
Κάναμε πολύ καλή παρουσία στο Λονδίνο, κάνουμε προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση για να διαμορφώσουμε περιβάλλον ελκυστικό, ώστε να έρθουν εδώ επιχειρήσεις και εταιρίες ναυτιλιακές. Συζητάμε με όλους ανοιχτά και καλοπροαίρετα χωρίς καμία προκατάληψη, ανοίγοντας τα αυτιά μας γιατί έτσι θα μάθουμε. Δεν κατέχουμε τη μοναδική αλήθεια. Ακούμε και συνομιλούμε με όλες τις δυνάμεις του Πειραιά, το Δήμαρχο, την Εκκλησία και όλους τους υπόλοιπους φορείς. Στόχος είναι να κάνουμε τον Πειραιά αυτό που του αξίζει. Πιστεύω σε λίγες ημέρες θα δώσουμε ένα αφήγημα που έχουμε ήδη ετοιμάσει και θα το κοινοποιήσουμε και στα κόμματα να μας πουν τις παρατηρήσεις τους. Και όλοι μαζί να προχωρήσουμε.

Για την ελληνική ναυτοσύνη
Είμαστε μια μεγάλη ναυτική δύναμη που χρειάζεται να καλύψουμε ορισμένους τομείς για να είμαστε αυτό που πραγματικά πρέπει να είμαστε. Μπορούμε να το κάνουμε. Εγώ εμπιστεύομαι και τη ναυτοσύνη και έχω και εξαιρετική συνεργασία με την ΠΝΟ που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και καλά κάνει, γιατί αυτός είναι ο ιστορικός της ρόλος. Αλλά έχω καλή συνεργασία από την άλλη μεριά και με τον εφοπλισμό. Θέλουμε λοιπόν αυτές τις δύο πτυχές να τις φέρουμε πιο κοντά, να συνεργαστούμε όλοι μαζί, να βρούμε κοινό τόπο, να δούμε τι θα κάνουμε και με τα κατώτερα πληρώματα, εννοώ τη δυσκολία που υπάρχει με τη συλλογική σύμβαση. Αυτά δεν θα τα αφήσουμε έτσι για να τα αποφύγουμε. Θα τα ανοίξουμε. Ο στόχος είναι να δούμε την ελληνική σημαία στη θέση άλλων. Μέσα στο ’17 θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις.

Για τις ΑΕΝ
Είναι περιζήτητοι οι Έλληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Είμαστε κοντά στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Πιέζω τους περιφερειάρχες για χρήματα. Έχει ξεκινήσει η προσπάθεια εξοπλισμού. Προσπαθούμε να πάρουμε εγκρίσεις προσλήψεων. Φέτος πήραμε, ωρομισθίους βέβαια, πενήντα παραπάνω από πέρυσι. Έχω πάει σε όλες σχεδόν τις σχολές, πιέζω τα πράγματα, και πιέζω και την ΕΕΕ, η οποία δείχνει διάθεση για να αναβαθμιστούν και οι υποδομές. Για παράδειγμα αν πήγαινες στον Ασπρόπυργο πριν από δύο χρόνια ντρεπόσουν να πεις ότι είσαι άνθρωπος, όχι Έλληνας πολίτης. Σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.

Top