Είστε εδώ:
Αρχική > ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ > Σεισμός κατέστρεψε τη νύχτα το λιμάνι της Κω – 2 νεκροί και 120 τραυματίες

Σεισμός κατέστρεψε τη νύχτα το λιμάνι της Κω – 2 νεκροί και 120 τραυματίες

Σεισμός 6,4 ρίχτερ (Το Γερμανικό Γεωδυναμικό δίνει σεισμό 6,7 ρίχτερ) έγινε μετά τη 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής στα Δωδεκάνησα, με επίκεντρο την Κω με τραγικά αποτελέσματα: 2 νεκροί και 120 σοβαρά τραυματισμένοι. Το σημαντικότερο είναι ότι το λιμάνι έχει υποστεί σοβαρές ζημίες και δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν τη νύχτα δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία της Blue Star.
Από τον σεισμό προκλήθηκε ένα μικρό τσουνάμι που έγινε αισθητό και στην παραλιακή Τουρκική πόλη Μποντούμ ( Αλικαρνασσός). Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros εξάλλου δεν ήταν δυνατό να καρταπλεύσει στο νησί και σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο. Οι 250 περίπου επιβάτες θα αποβιβαστούν σε άλλο νησί και θα μεταφερθούν με μικρότερο σκάφος και σε άλλο λιμάνι της Κω.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές και είχε εστιακό βάθος 8 χλμ.

Λίγα λεπτά μετά τα φονικά 6,4 Ρίχτερ σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου- ακολούθησε δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ 26 χλμ βόρεια της Λέρου, στο ίδιο εστιακό βάθος.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

ΠΗΓΗ: Η φωτογραφία από το www.aegeanews.gr

Top