Είστε εδώ:
Αρχική > ΛΙΜΑΝΙΑ > Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η νέα διοίκηση της ΡΑΛ. Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση της ΔΑΛ

Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η νέα διοίκηση της ΡΑΛ. Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση της ΔΑΛ

Με πολύ ισχυρή πλειοψηφία ενέκρινε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τη νέα διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) αφού έληξε η θητεία της προηγούμενης διοίκησης. Την πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας καταψήφισε μόνον η Χρυσή Αυγή.
Η νέα διοίκησης της ΡΑΛ αποτελείται από τους κ.κ. Παναγιώτη – Ιάσωνα Αγγελόπουλο, Αθανάσιο Τορουνίδη, Παναγιώτη Κουφό, Μαρία Καραφώτη – Φωτιάδου, Κωνσταντίνο Χλωμούδη, Βασίλειο Γεωργίου, Σπυρίδωνα Γρίνο, Ελένη Βελουδογιάννη, Βασίλειο Κορκίδη, Θεόδωρο Λυμπέρη και Δημήτριο Μπαϊρακτάρη.
Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι τα λιμάνια πλέον οι πύλες εισόδου, εμπορευμάτων που έρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή προς την ΕΕ. Ταυτοχρόνως αποτελούν και την έξοδο της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή. Είπε ότι έχουν ήδη γίνει με επιτυχία ιδιωτικοποιήσεις δύο λιμανιών, με πλήρη διασφάλιση πρωτίστως των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής, τα λιμάνια -και σε ότι αφορά την μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, εμπορευμάτων, σε ότι αφορά την κρουαζιέρα και τα τουριστικά σκάφη αναψυχής,- όλα τα λιμάνια, οι όρμοι, τα αγκυροβόλια, ξεπερνούν τα 110. Για πρώτη φορά έχουν καταγραφεί και έχουν ιεραρχηθεί. Υπάρχει πλέον, για πρώτη φορά, εθνική επιτροπή επεξεργασίας των πολιτικών πάνω στα θέματα αυτά, δηλαδή στα θέματα της ανάπτυξης της λιμενικής βιομηχανίας.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι φιλοδοξία του Υπουργείου είναι να μετατραπεί ο Πειραιάς σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα, προκαλώντας το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών. «Θα πρέπει να σας πω ότι στον τομέα υπάρχουν εξαιρετικά καλές επιδόσεις από πλευράς εγκατάστασης νέων εταιρειών στο λιμάνι και θεωρώ, ότι η νέα Ρυθμιστική Αρχή, αποτελούμενη από ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά έχουν καταδείξει και καταγράψει με το βιογραφικό τους μια εξαιρετικά καλή πορεία, θα συμβάλλει περεταίρω σε αυτό. Θεωρώ, ότι είναι μια σύνθεση πολύ καλή. Επίσης, θα ζητήσω από την Επιτροπή, έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να καλέσει εδώ όλους αυτούς στους οποίους δίνει την ψήφο της και να τους ελέγξει, με τον πιο αυστηρό τρόπο», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας παρέστη σήμερα και στην συγκρότηση σε σώμα του Συμβουλίου Διοίκησης της Διαχειριστικής Αρχής Λιμένων (ΔΑΛ). Στο νέο συμβούλιο συμμετέχουν οι:
– Δημοσθένης Μπακόπουλος, Νομικός Σύμβουλος, Διοικητής
– Εύη Δημητρίου, Νομική Σύμβουλος, εκπρόσωπος του Υπουργού Ναυτιλίας
– Ιωάννα Μπερκέτη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Λιμενικής Πολιτικής
– Απόστολος Ντάλας, εκπρόσωπος της ΟΜΥΛΕ
– Ζωή Πεντότη, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Ως μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου προσκλήθηκε και ο Μιχάλης Σακέλλης πρόεδρος του ΣΕΕΝ.
Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη νέα διοίκηση και ζήτησε ομαδική και ομαλή συνεργασία, χωρίς αποκλεισμούς και αιφνιδιασμούς. Η νέα διοίκηση προχώρησε και στη συζήτηση πέντε θεμάτων ημερήσιας διάταξης.
Σε ότι αφορά τυχόν απορίες σχετικά με τις αρμοδιότητες της ΡΑΛ και της ΔΑΛ, το ΥΝΑΝΠ θυμίζει ότι:
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέσω της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων παραμένει αρμόδιος φορέας για τη διαμόρφωση της εθνικής λιμενικής πολιτικής.
Η ΡΑΛ αναδεικνύεται σε ανεξάρτητη αρχή εποπτείας των εμπορικών μεθόδων και πρακτικών των παρόχων λιμενικών υπηρεσιών, με αναβάθμιση του εποπτικού της ρόλου, ώστε να δύναται να λαμβάνει ρυθμιστικά μέτρα για τη διασφάλιση της ακώλυτης παροχής λιμενικών υπηρεσιών στους χρήστες, της ακώλυτης πρόσβασης σε λιμενικές υπηρεσίες και της εύρυθμης λειτουργίας της συναφούς αγοράς λιμενικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο και σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Τέλος, η ΔΑΛ αποτελεί δημόσιο φορέα με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια στον οποίο ανατίθεται η άσκηση των διοικητικής φύσης εξουσιών/αρμοδιοτήτων, οι οποίες αφαιρούνται από τους Οργανισμούς Λιμένα δυνάμει των διατάξεων των Συμβάσεων Παραχώρησης, λόγω της ιδιωτικοποίησης, σε συνεργασία με τη ΡΑΛ και τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων.
Η ύπαρξη Αρχής Λιμένα αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο. Για το λόγο αυτό η ύπαρξη και στελέχωση της ΔΑΛ έχει ενταχθεί στα GPAs, δηλαδή στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Με τη ΔΑΛ διασφαλίζεται η κανονιστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Δημοσίου στα λιμάνια. Χωρίς αυτή οι λιμένες λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους απορρύθμισης

Top