Είστε εδώ:
Αρχική > ΕΙΔΗΣΕΙΣ > Συνελήφθησαν 7 άτομα με 1,5 τόνο ακατέργαστη κάνναβη

Συνελήφθησαν 7 άτομα με 1,5 τόνο ακατέργαστη κάνναβη

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούντο στη μεταφορά με ταχύπλοα σκάφη μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών μεταξύ της Αλβανίας, Ιταλίας και της Ελλάδας, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους στην Ευρώπη.

Συνελήφθησαν συνολικά μέχρι σήμερα επτά (07) άτομα, εκ των οποίων (02)
ημεδαποί και (5) υπήκοοι Αλβανίας, ενώ κατασχέθηκαν στην Ιταλία
1 τόνος και 449 κιλά ακατέργαστης κάνναβης.
Κατασχέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, (02) ταχύπλοα σκάφη, το χρηματικό ποσό των -1.800- ευρώ, (13) συσκευές κινητής τηλεφωνίας, και πλήθος εγγράφων
σχετιζόμενων με την δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης
Εκτιμάται ότι από την πολύμηνη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, τα
παράνομα κέρδη της ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ

Εξαρθρώθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και ειδικότερα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τους Τομείς Ασφάλειας των Κεντρικών Λιμεναρχείων Πειραιά και Πάτρας, εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα με τουλάχιστον πολύμηνη δράση των μελών της που δραστηριοποιούνταν στην οργάνωση και μεταφορά με ταχύπλοα σκάφη μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών μεταξύ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της χώρας μας, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους στην Ευρώπη.
Χθες (07.04.2016), σε οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις που εκτυλίχθηκαν παράλληλα, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών
& Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας συνελήφθησαν (07) μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων (02) ημεδαποί και (05) υπήκοοι Αλβανίας.
Ειδικότερα, οι προαναφερθείσες Υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής, μετά από πολύμηνες έρευνες, σχετικά με την εγκληματική δράση των στην Ελλάδα διαβιούντων κυρίως μελών της εγκληματικής οργάνωσης και σε συνεργασία με την Ιταλική Guardia Di Finanza, σε συνδυασμό με τη διενέργεια εκτεταμένων εξακριβώσεων, τη συλλογή πληροφοριακού υλικού και τις διασταυρώσεις δεδομένων ανάλυσης εγκληματολογικών πληροφοριών, κατάφεραν να διακριβώσουν την ιεραρχική δομή, τον τρόπο ενέργειας και τις τακτικές της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και τη διεθνική της δράση, σε χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν πολυεπίπεδη και εκτείνετο σε όλο το φάσμα των υποδομών που απαιτούντο για την υποστήριξη των πλόων με ταχύπλοα σκάφη υπεράκτιων εταιρειών, μέσω και υπό τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των οποίων (μεγάλης ιπποδύναμης εξωλέμβιοι κινητήρες) πραγματοποιούντο οι παράνομες μεταφορές των ναρκωτικών.
Ειδικότερα, οι μέχρι σήμερα συλληφθέντες συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, που επεδίωκε τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται από την Περί Ναρκωτικών νομοθεσία και συγκεκριμένα σε ότι αφορά την αγορά – προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία, τις οποίες μετέφεραν με ταχύπλοα σκάφη, ειδικά τροποποιημένα, ώστε να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες και να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων. Τις ποσότητες των ναρκωτικών διακινούσαν, παρέδιδαν και πωλούσαν στις ακτές τις Ιταλίας.

Αναφορικά με το ιστορικό της εξάρθρωσης και αποδόμησης της εγκληματικής οργάνωσης, περί τις αρχές Απριλίου τ.ε. τα μέλη της προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία του ταχύπλοου σκάφους που τη δεδομένη χρονική στιγμή ευρίσκετο φυλασσόμενο σε περιοχή της Αττικής, και την οργάνωση του θαλάσσιου ταξιδιού και της μεταφοράς των ναρκωτικών. Εν συνεχεία την 06.04.17, το εν λόγω σκάφος έπειτα από εφαρμογή κατάλληλου επιχειρησιακού σχεδιασμού εντοπίστηκε από αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να προσεγγίζει τις Αλβανικές ακτές κενό φορτίου. Μετά από παραμονή μίας ώρας περίπου, το σκάφος αποχώρησε έμφορτο δεμάτων του παράνομου φορτίου και κατεύθυνση τις Ιταλικές ακτές. Ακολούθως και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασία της ΔΙΔΙΝΑΛ με την GUARDIA Di FINANZA (Nucleo frontiera Maritima Durazzo Albania, Roan Gdf Bari, Roan Gdf Vibo Valentia, ICC FRONTEX Gdf Pratica di Mare, Gdf Roccella Ionica and Crotone) βραδινές ώρες της ιδίας ημέρας εντοπίστηκε από τις Ιταλικές Αρχές να εκφορτώνει μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και να αποχωρεί αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα από τις ακτές της νότιας Ιταλίας.
Αποτέλεσμα της συνεχούς καταδίωξης αρχικά από τα επιχειρησιακά μέσα των Ιταλικών αρχών και εν συνεχεία, όταν το σκάφος διέφυγε και εισήλθε εντός των Ελληνικών Χωρικών υδάτων, των πλωτών περιπολικών και εναερίων μέσων της Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη συνδρομή των αντίστοιχων εναερίων μέσων της FRONTEX, ήταν η ακινητοποίηση, από στοιχείο ελεύθερων σκοπευτών της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που επέβαινε σε ελικόπτερο ομοίως του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, του ταχύπλοου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή νότια ακρωτηρίου Ταίναρο, μετά από ρίψη βολών ακινητοποίησης, ενώ είχαν προηγηθεί προειδοποιητικές βολές έμπροσθεν του σκάφους σε ασφαλή απόσταση, χωρίς το τριμελές πλήρωμα να υπακούει στις εντολές.
Από την εν λόγω επιχείρηση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– δύο ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη,
– το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ,
– πλήθος εγγράφων σχετιζομένων με τη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης,
– δεκατρείς συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
Οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ενώ ήδη στην Ιταλία -στην παρούσα φάση στην Καλαβρία – κατόπιν στενής συνεργασίας της Υπηρεσίας μας με τις εκεί διωκτικές Αρχές έχουν κατασχεθεί (1.449) κιλά ακατέργαστης κάνναβης σε δέματα και ένα όχημα.

Από τη μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, την ιεραρχική της δομή, τα χρησιμοποιούμενα μέσα για την ασφαλή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, τη γεωγραφική της εξάπλωση, προκύπτει η εκ μέρους των μελών της κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής για την αδιάλειπτη δράση τους στη διακίνηση ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.
Η παρούσα δράση του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την αποδόμηση εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά μεγάλων φορτίων ναρκωτικών. Χαρακτηριστικά υπενθυμίζεται το από 04 Φεβρουαρίου 2017 σχετικό Δελτίο Τύπου, αναφορικά με αντίστοιχη περίπτωση θαλάσσιας διακίνησης, υπόθεση κατά την οποία κατασχέθηκαν περί τους 2 τόνους ακατέργαστης κάνναβης και ταχύπλοο σκάφος μεγάλης ιπποδύναμης (σχετικές φωτογραφίες οι με oνομασία επισυναπτόμενες othonoi_1 και othonoi_2).

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής εξέφρασε την ικανοποίησή του προς την Ηγεσία και το στελεχιακό δυναμικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που συμμετείχαν στην επιτυχή έκβαση αυτής της εξαιρετικά μεγάλης επιχείρησης.

Top