Είστε εδώ:
Αρχική > ΝΑΥΤΙΚΟΙ > Χωρίς ασφαλιστικές εισφορές οι σπουδαστές των ΑΕΝ;

Χωρίς ασφαλιστικές εισφορές οι σπουδαστές των ΑΕΝ;

Η ΠΕΜΕΝ μας ενημερώνει και καταγγέλει ότι υπάρχει εισήγηση να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ναυτικών. Αναλυτικότερα τονίζει: Πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΣΝΕ), στην οποία συμμετείχε ως αναπληρωματικό μέλος ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, για θέματα που αφορούσαν την ναυτική εκπαίδευση και το σχέδιο Π.Δ για «Προϋποθέσεις απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και δικαιώματα υπηρεσίας στα πλοία αξιωματικών προερχομένων εκ του Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος».

Κατατέθηκαν οι θέσεις μας για τα δύο θέματα τις οποίες επισυνάπτουμε.

Στη συνεδρίαση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην προκλητική θέση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που συμφωνεί και η ΠΕΠΕΝ, να μην καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές για τα εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών.

Για αυτό το θέμα σε συνεδρίαση (πρακτ. αριθ. 4/24-11-2016) της Ομάδας Εργασίας που συγκρότησε το Υπουργείο Ναυτιλίας για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, διατυπώθηκαν μεταξύ κ.Πλατσιδάκη (ΕΕΕ), κ.Τσικαλάκη (ΠΕΠΕΝ) και της συμβούλου του υπουργείου κα.Μουέ τα εξής:

 «Επί του θέματος της ασφάλισης των σπουδαστών ο κ. ΠΛΑΤΣΙΔΑΚΗΣ υποστήριξε ότι οι σπουδαστές δεν πρέπει να πληρώνουν ΝΑΤ ώστε να διευκολυνθούν και να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την εξαγορά εάν χρειαστεί στο μέλλον, διότι δεν είναι δίκαιο να δίνουν τον μισθό τους για να πληρώνουν το ΝΑΤ.Η κα. ΜΟΥΕ αναρωτήθηκε εάν η διαδικασία αυτή θα είναι πιο ελκυστική για τις εταιρείες και ο κ. ΠΛΑΤΣΙΔΑΚΗΣ αποκρίθηκε ότι σίγουρα θα είναι πιο ελκυστικό για να μη φτάνουμε στο σημείο να πηγαίνουν στο πλοίο αμισθί. Ο κ. ΤΣΙΚΑΛΑΚΗΣ ανέφερε ότι σκοπός είναι να γίνει ο σπουδαστής αξιωματικός και όταν πρόκειται να πάρει σύνταξη τότε να μπορεί να εξαγοράσει την υπηρεσία του. Θεωρεί ότι δεν  πρέπει η εξαγορά να γίνει όσο κάποιος είναι σπουδαστής. Ο κ. ΠΛΑΤΣΙΔΑΚΗΣ ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να υποστηρίξουμε την ελληνική σημαία και να μη φεύγουν οι σπουδαστές για ξένη σημαία. Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. ΤΣΙΚΑΛΑΚΗΣ ότι δηλαδή είναι αντικίνητρο για την ελληνική σημαία η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και πρέπει να βρεθούν ευέλικτες λύσεις».

Καλούμε τους σπουδαστές, τους καθηγητές, τους ναυτεργάτες, να αγωνιστούμε για:

Αποκλειστικά – Ενιαία – Δημόσια – Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, για δουλειά με ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση για όλους, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

 

Top