Είστε εδώ:
Αρχική > ΝΑΥΤΙΚΟΙ > Όχι απο την πλειοψηφία της ΠΝΟ σε πρόταση για απεργία

Όχι απο την πλειοψηφία της ΠΝΟ σε πρόταση για απεργία

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, επανέλαβαν την πρόταση τους για απεργιακές κινητοποιήσεις για τα οξυμμένα προβλήματα των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης, όπως είχαν επισημάνει και σε προηγούμενη συνεδρίαση προτείνοντας απεργία στις 20 Ιούλη, πρόταση που είχε απορριφθεί από την πλειοψηφία της ΠΝΟ.

Κατήγγειλαν τις συμβάσεις που υπογράφει έναντι αμοιβής ο Γ.Γ της ΠΝΟ Χαλάς σε συνεργασία με την Διεθνή Οργάνωση Μεταφορών (ITF) την αντίστοιχη ευρωπαϊκή (ETF) και τους εφοπλιστές για τα ελληνόκτητα πλοία με ξένη σημαία, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται η κλαδική ΣΣΕ για όλους τους ναυτεργάτες, αλλά συμβάσεις με μισθούς από την χώρα προέλευσης τους, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, σε συνθήκες γαλέρας.

Απαίτησαν να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Ε.Ε γι’ αυτό το θέμα και κατατεθούν εγγράφως αναλυτικές καταστάσεις με τις ναυτιλιακές εταιρείες, τα πλοία και τα ποσά που έχουν εισπραχθεί από αυτές τις συμβάσεις που είναι σε ισχύει. Όλες οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας και οποιαδήποτε άλλη συμφωνία που καθορίζει τους μισθούς των ναυτεργατών στα ελληνόκτητα καράβια να έρχεται προς συζήτηση υποχρεωτικά σε συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ. Πρόταση που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, αποδεχόμενοι την διατήρηση του φαύλου καθεστώτος της εργατικής συνδικαλιστικής αριστοκρατίας.

Επεσήμαναν ότι η αδιαλλαξία της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, των δυνάμεων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού τροφοδοτεί την επιθετικότητα των εφοπλιστών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και την θέση τους «αυτό που έχουμε κατακτήσει διαχρονικά να το επιβάλλουμε συνολικά» δηλαδή θέσεις εργασίας με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα, χωρίς ΣΣΕ, και κοινωνική ασφάλιση, αλλά χαμηλόμισθοι και ανασφάλιστοι όπως επικρατεί στην πλειοψηφία των ναυτεργατών στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Συνεχίζεται η κοροϊδία από τις 5-1-2017 των δηλώσεων του υφυπουργού κ.Πετρόπουλου για το ασφαλιστικό, η πλειοψηφία της ΠΝΟ που με αφορμή αυτές τις δηλώσεις ανέστειλε απεργιακές κινητοποιήσεις, γνωρίζει πολύ καλά ότι η εφαρμογή του νόμου λαιμητόμου 4387/2016 αφορούν τους ναυτεργάτες συνολικά τους εργαζόμενους με τραγικά αποτελέσματα για τους συνταξιούχους με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και για εκείνους που τα κατέθεσαν μετά τον νόμο που δεν τους καταβάλλεται κύρια – επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.

Για το ακίνητο του ΝΑΤ στην Πατησίων 61 (βίλα Μ.Κάλλας) και την ιδιωτική πρωτοβουλία προς εκμετάλλευση του αλλά και συνολικά για την ακίνητη περιουσία επανέλαβαν την πρόταση για αξιοποίηση προς όφελος των ναυτεργατών, έχουν ευθύνη οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για την λεηλασία των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων. Η πλειοψηφία της ΠΝΟ με την απόφαση της ανοίγει το δρόμο της παραχώρησης της ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να απομονώσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού που συνεχίζουν να υπηρετούν τον συμβιβασμό και τον κοινωνικό εταιρισμό, να οργανώσουμε την πάλη μας για το σύνολο των οξυμμένων προβλημάτων με ανάπτυξη πολύμορφων και απεργιακών κινητοποιήσεων προς όφελος των σύγχρονων αναγκών μας.

Top