Είστε εδώ:
Αρχική > ΛΙΜΑΝΙΑ > Ερώτηση στη Βουλή για το λιμάνι της ΚΩ

Ερώτηση στη Βουλή για το λιμάνι της ΚΩ

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζη, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για την καθυστέρηση στα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στο λιμάνι της Κω.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι, ουσιαστικά, δεν υφίστανται αυτή τη στιγμή λιμενικές εγκαταστάσεις στην Κω αφού οι ζημιές στο παραλιακό μέτωπο δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί, ενώ ξεκινά η τουριστική περίοδος, και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα κρουαζιερόπλοια αφού έχουν υποστεί ζημιές οι εγκαταστάσεις και το κτήριο των επιβατών έχει κηρυχθεί ακατάλληλο.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, επτά μήνες μετά, όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι μελέτες.

Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση δεν δικαιολογείται αφού η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Υποδομών να κινηθούν με ευελιξία και κατά παρέκκλιση των διαδικασιών που ισχύουν για τους διαγωνισμούς.

Πρόσφατα, μάλιστα, διέρρευσε ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών είναι μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά είχε προβλεφθεί και πρέπει να αναζητηθούν νέοι πόροι.

Ο κ. Κόνσολας ζητά απαντήσεις από τον Υπουργό Υποδομών για τους λόγους αυτής της αδικαιολόγητης καθυστέρησης, αλλά και για το αν υπάρχουν τόσο οι πόροι όσο και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των έργων.

Σε δήλωση του, ο κ. Μάνος Κόνσολας τονίζει:

«Το λιγότερο που μας ενδιαφέρει, τόσο εμένα όσο και τους πολίτες της Κω, είναι να παίξουμε ένα παιχνίδι ευθυνών με την κυβέρνηση.

Το ζητούμενο είναι να ξεκινήσουν, άμεσα, τα έργα αποκατάστασης στο λιμάνι της Κω γιατί οι συνέπειες για την εικόνα του νησιού, τον τουρισμό και την κρουαζιέρα, θα είναι αρνητικές.

Ελπίζω ο κ. Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών να έρθει και να δώσει απαντήσεις στη Βουλή».

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Προς

Κύριο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός της 21ης Ιουλίου στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Κω»

Κύριε Υπουργέ,

Ο ισχυρός σεισμός της 21ης Ιουλίου που έπληξε την Κω, έπληξε καίρια τις λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, επτά μήνες μετά, όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι μελέτες.

Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση δεν δικαιολογείται, αφού η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Υποδομών να κινηθούν με ευελιξία και κατά παρέκκλιση των διαδικασιών που ισχύουν για τους διαγωνισμούς.

Πρόσφατα, μάλιστα, διέρρευσε ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών είναι μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά είχε προβλεφθεί και πρέπει να αναζητηθούν νέοι πόροι.

Το πρόβλημα είναι ότι η Κως δεν έχει λιμάνι, οι ζημιές στο παραλιακό μέτωπο ενός κορυφαίου τουριστικού προορισμού δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί, ενώ ξεκινά η τουριστική περίοδος και δεν μπορούν να προσεγγίσουν κρουαζιερόπλοια στην Κω, αφού δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις και το κτήριο των επιβατών έχει κηρυχθεί ακατάλληλο. Οι συνέπειες στην εικόνα του νησιού, αλλά και στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό είναι εξαιρετικά δυσμενείς.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στα έργα αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι της Κω, καθώς και αν υπάρχουν οι πόροι αλλά και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των έργων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Top