Είστε εδώ:
Αρχική > ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ > «Άλλος με την Πύλαρο και μια μακαρονάδα…»

«Άλλος με την Πύλαρο και μια μακαρονάδα…»

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ιστορική έχει μείνει η ατάκα «Άλλος με την Πύλαρο και μια μακαρονάδα». Το επιβατηγό πλοίο «Πύλαρος», ήταν δρομολογημένο στη γραμμή Πειραιά – Κεφαλλονιά. Ήταν τόσο έντονος ανταγωνισμός, που ο πλοιοκτήτης του πλοίου Νικόλαος Αθανασούλης σκέφτηκε ότι για να προσελκύσει επιβάτες, έπρεπε να προσφέρει ένα ισχυρό κίνητρο. Μετά από σκέψη, λοιπόν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επειδή το ταξίδι ήταν μεγάλο, θα ήταν ελκυστικό να προσφέρει στους επιβάτες μια μακαρονάδα. Έτσι, οι ναυτικοί πράκτορες και οι τελάληδες φώναζαν στην Ακτή Ξαβερίου την γνωστή φράση: «Άλλος με την Πύλαρο και μια μακαρονάδα».

Για την ιστορία να πούμε ότι το «Πύλαρος» αγοράσθηκε το 1889 από τον Kεφαλλονίτη εφοπλιστή Ν. Aθανασούλη, καταβάλλοντας το ποσό των 12.000 λιρών, το οποίο θεωρήθηκε ιδιαίτερα μεγάλο για την εποχή εκείνη. Το πλοίο δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιάς – Iτέα – Πάτρα – Σάμη – Πύλαρο – Πρέβεζα και προκάλεσε οξύτατο ανταγωνισμό στο ήδη δρομολογημένο από το 1890 βαπόρι «Άσσος» του εφοπλιστή Τόγια.

Τα δύο βαπόρια δεν ανέπτυξαν μόνο εμπορικό ανταγωνισμό, αλλά και πολιτικό – κομματικό ανταγωνισμό, που κατέληξε σε τραγωδία. Το 1903, το «Άσσος» εμβόλισε το «Πύλαρος» στο λιμάνι της Ιθάκης και το έκοψε στα δύο, ενώ υπήρξαν και νεκροί. Ο σατυρικός ποιητής Mολφέτας έγραψε τότε στο «Zιζάνιό» του: Kατακαϊμένη Πύλαρο, με τη διπλή σουρίστρα , σούκοψε τα παΐδια σου , η Άσσο η μεθύστρα.

Η μακαρονάδα ήταν και είναι το πιο αγαπημένο φαγητό των ναυτικών και των επιβατών με πλοία. Είναι συνηθισμένη η φράση «μια μακαρονάδα βαπορίσια». Συνήθως την παραγγέλνουν εκείνοι που επιθυμούν να απολαύσουν μια χορταστική, νόστιμη μακαρονάδα και βεβαίως όλοι εκείνοι που έχουν σχέση με τα πλοία και τη θάλασσα. Αλλά, όταν λέμε «μακαρονάδα βαπορίσια» εννοούμε το πιο απολαυστικό φαγητό των ναυτικών. Το κυριότερο μενού, που σέρβιραν στα πλοία ήταν η μακαρονάδα, που προσφέρονταν δύο φορές την εβδομάδα. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Ήταν τόσο μεγάλη η προσμονή για την μακαρονάδα, που ο καπετάνιος απαιτούσε από τον μάγειρα του πλοίου, πριν την σερβίρει στην τραπεζαρία του πληρώματος, να την δοκιμάσει ο ίδιος. Μάλιστα, παλαιότερα, αν δεν ήταν καλή, την πετούσε συνήθως στα μούτρα του μάγειρα ή εκσφενδόνιζε το πιάτο στη θάλασσα. Η βαπορίσια μακαρονάδα, συνήθως σερβίρεται με κρέας και πατάτες τηγανητές.

Top