Είστε εδώ:
Αρχική > ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ > Απεβίωσε ο Nicholas Egon σύζυγος της Matti Ξυλά

Απεβίωσε ο Nicholas Egon σύζυγος της Matti Ξυλά

 

Ο Nicholas Egon, σύζυγος της  Matti Ξυλά, θυγατέρας των μεγάλων ευεργετών του Ομηρείου Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά, , έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών.Η προσφορά του ζεύγους Nicholas και  Matti  Egon -Ξυλά, ήταν ιδιαιτέρως σημαντική ενώ η λατρεία τους για την Ελλάδα ήταν τεράστια.

Ο Nicholas Egon γεννήθηκε στην  Τσεχοσλοβακία το 1921 και μετοίκησε στο Λονδίνο σε ηλικία 17 ετών. Αυτοδίδακτος , τα πρώτα του έργα έργα ήταν αφηρημένα και επηρεασμένα από την επιστήμη.

Ο Τσέχος αριστοκράτης, σπούδασε ελληνική μυθολογία σε νεαρή ηλικία, εγκατέλειψε το σπίτι του στην ηλικία των 16 ετών για να ζήσει επικίνδυνα. Αρχικά, πήρε περίεργες δουλειές στο νότο της Γαλλίας πριν πάει στο Λονδίνο όπου σχεδίασε αφίσες ταινιών για να ζήσει. Έγινε ο επίσημος καλλιτέχνης  του Τσεχοσλοβακικού στρατού το 1940 και προσχώρησε στην Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία στη Βασόρα το 1944.

Το 1949 ο Egon έφτασε στην Ελλάδα και άρχισε να ζωγραφίζει πίνακες που αποτύπωναν τις κακουχίες της χώρας μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο. Συναντήθηκε με τη βασιλική οικογένεια και ζωγράφισε πορτρέτα των μελών της . παράλληλα  ακολούθησε τις μάχες του Βίτσι και του Γράμμου ως εδικός παρατηρητής. .

 Η λατρεία του για την Ελλάδα έγινε  ακόμη μεγαλύτερη μετά  τον γάμο του με τη Χιώτισσα Matti  Ξυλά, θυγατέρα του  Μιχαήλ και της Σταματίας Ξυλά. Από τότε ο Egon άρχισε να ζωγραφίζει και να αναδεικνύει την ομορφιά των ελληνικών τοπίων ενώ με κάθε ευκαιρία πρόβαλε τον  ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό.

Top