Είστε εδώ:
Αρχική > ΝΑΥΤΙΚΟΙ > ΠΕΝΕΝ: Δικαστική δίωξη στο όνομα των εφοπλιστικών συμφερόντων

ΠΕΝΕΝ: Δικαστική δίωξη στο όνομα των εφοπλιστικών συμφερόντων

Με ανακοίνωση της η ΠΕΝΕΝ τονίζει:  Όπως είναι γνωστό η ΠΕΝΕΝ και τα Ναυτεργατικά Σωματεία από τις αρχές του 2010 είχαν αναπτύξει αγωνιστική συνδικαλιστική δράση στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία ROPAX 1 και ROPAX 2. Τα πλοία αυτά είχαν σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου και οι πλοιοκτήτες ήταν Ιταλοί.
Τα πλοία αυτά ήταν επανδρωμένα με Ρουμάνους χαμηλόμισθους Ναυτικούς οι οποίοι στο σύνολό τους ήταν ανασφάλιστοι και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.
Τα πλοία εκτελούσαν δρομολόγια Κόρινθο – Αγκώνα μεταφέροντας επιβάτες και οχήματα.
Με σκοπό να χτυπηθεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία αλλά και να εφαρμοσθεί πλήρως η ελληνική νομοθεσία και η ΣΣΕ αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε πολυήμερη συνδικαλιστική δράση με αποτέλεσμα τα πλοία αυτά να μην πραγματοποιούν τα καθορισμένα δρομολόγιά τους.
Στην πραγματικότητα η Ιταλική πλοιοκτησία (αργότερα η διαχείριση περιήλθε στην ΝΕΛ) ήθελε να επιβάλει κανόνες εργασιακής γαλέρας υπονομεύοντας τα θεσμοθετημένα Ναυτεργατικά δικαιώματα και ταυτόχρονα η πρωτοβουλία τους αυτή άνοιγε τον δρόμο να την μιμηθούν και άλλες ξένες αλλά και ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην γραμμή της Αδριατικής.
Σημειώνουμε ότι η δράση αυτή αναπτύχθηκε και στα πλαίσια της πολιτικής της ITF η οποία είχε σε Σύνοδό της στην Αθήνα αποφασίσει όταν Ε/Γ-Ο/Γ πλοία εκτελούν ενδοκοινοτικές μεταφορές, οι Ναυτικοί ανεξάρτητα από χώρα προέλευσης να μισθοδοτούνται με τις αποδοχές της καλύτερης ΣΣΕ μεταξύ των χωρών που εκτελούν δρομολόγια τα πλοία αυτά.

Top