Είστε εδώ:
Αρχική > ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ > Συνάντηση του Π. Κουρουμπλή με την Πρέσβειρα και Γενική Πρόξενο του Παναμά στην Αθήνα, κ. Cristina Liakopulos de Papadikis

Συνάντηση του Π. Κουρουμπλή με την Πρέσβειρα και Γενική Πρόξενο του Παναμά στην Αθήνα, κ. Cristina Liakopulos de Papadikis

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο, με την Πρέσβειρα και Γενική Πρόξενο Παναμά στην Αθήνα, κ. Cristina Liakopulos de Papadikis, κατόπιν πρωτοβουλίας της παναμαϊκής πλευράς. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών ναυτιλιακών σχέσεων των δυο χωρών, με επίκεντρο τον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ελλάδας στον ναυτιλιακό τομέα, αποδίδοντας έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία και στη δυναμική ανάπτυξης της ναυτιλίας των Ελλήνων, καταδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δυο χώρες στην παγκόσμια ναυτιλία και στη διεξαγωγή του διεθνούς, δια θαλάσσης εμπορίου. Σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση των εργασιών διαπλάτυνσης της διώρυγας του Παναμά, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση διέλευσης πλοίων, με άμεσο αντίκτυπο την ευημερία της χώρας και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε την προτεραιότητα που αποδίδεται στο έργο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) αναφορικά με τη δημιουργία ενός ομοιόμορφου πλαισίου διεθνώς συμφωνηθέντων κανόνων για τη ναυτιλία, με ειδική αναφορά σε επίκαιρα περιβαλλοντικά θέματα. Συναφώς, επεσήμανε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δεσμών συνεργασίας Ελλάδας-Παναμά, στο πλαίσιο του ΙΜΟ, όπου οι δυο χώρες εκλέγονται μέλη της «Κατηγορίας Α» του Συμβουλίου, αποδίδοντας έμφαση στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ, κατά την επικείμενη σύνοδο της Συνέλευσης του Οργανισμού, στα τέλη 2017.

Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής υποδέχθηκε θετικά αίτημα του Παναμά περί ελληνικής συνδρομής για την αξιολόγηση του συστήματος εκπαίδευσης και πιστοποίησης του συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης του Παναμά, στη βάση της υφισταμένης Ενωσιακής νομοθεσίας, μέσω της προβλεπόμενης από την Οδηγία 2008/106/ΕΚ επιθεώρησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA). .

Η Πρέσβειρα και Γενική Πρόξενος του Παναμά αναφέρθηκε στη μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε επίπεδο εθνικών ναυτιλιακών διοικήσεων όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Υπογράμμισε τη σημασία της διώρυγας του Παναμά και της ναυτιλίας για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας και συνηγόρησε στην προοπτική εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ΙΜΟ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να υπογραμμίζουν τη συμφωνία τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.

Top