Είστε εδώ:
Αρχική > ΛΙΜΑΝΙΑ > Τα λιμάνια της Κω επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης

Τα λιμάνια της Κω επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης

Το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017 ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας Χρήστος Λαμπρίδης επισκέφθηκε την Κω, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί, ο κ. Λαμπρίδης επισκέφθηκε το λιμένα του Μαστιχαρίου, όπου μαζί με τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Κοκκαλάκη και τον Λιμενάρχη Κω , Αντιπλοίαρχο κ. Γιαλελή επιθεώρησε τα νέα έργα του λιμένα, τα οποία και ολοκληρώθηκαν, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τη σύνδεση της Κω με γειτονικά νησιά της Δωδεκανήσου.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τον κεντρικό λιμένα της Κω, παρουσία του Δημάρχου Γιώργου Κυρίτση και έκαναν αυτοψία στο λιμάνι και στα έργα προσωρινής αποκατάστασης της λειτουργίας του, μετά τον πρόσφατο σεισμό. Συζήτησαν τόσο για τα έργα που απαιτούνται για την οριστική λύση του προβλήματος όσο και για τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την επέκταση των λιμενικών υποδομών, προκειμένου να αυξηθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες του λιμανιού και να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του ως προς την εξυπηρέτηση πλοίων και επιβατών.

Ο κ. Λαμπρίδης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κυρίτση και τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Γιώργο Κοκκαλάκη για την αναλυτική ενημέρωση που του παρείχαν για τα θέματα των λιμανιών του νησιού, δήλωσε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να στηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται, για να αντιμετωπιστούν σε σύντομο χρόνο τα προβλήματα που προέκυψαν από τον σεισμό.

Ειδικότερα ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνολικής αποκατάστασης του λιμένα της Κω εξασφαλίσθηκε πίστωση 8.000.000€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών διενήργησε δύο διαγωνισμούς που βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης για τις: α) Μελέτες αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017» προϋπολογισμού 325.000 € και β) Γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες για την αποκατάσταση των ζημιών λιμένα Κω που προκλήθηκαν από το σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017» προϋπολογισμού 300.000€. Σημειώνεται ότι και στις δύο περιπτώσεις αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης. Με την ολοκλήρωση των μελετών, το συντομότερο δυνατό και σε διάστημα λίγων μηνών θα πραγματοποιηθεί ανοικτός διαγωνισμός για τη δημοπράτηση των έργων.

Επίσης αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά και με τον ανάδοχο του έργου, όταν προκύψει, ώστε οι εργασίες αποκατάστασης να υλοποιηθούν με τρόπο που θα εξασφαλίσει την κατά το δυνατό μεγαλύτερη λειτουργικότητα του λιμανιού, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην εξυπηρέτηση της ακτοπλοΐας.

Αναφορικά με την προοπτική ανάπτυξης και επέκτασης των υποδομών του λιμανιού, ο κ. Λαμπρίδης δήλωσε τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και υπηρεσιών συναρμόδιων Υπουργείων, να δώσουν κατευθύνσεις στο μελετητή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ώστε να συντομεύσει ο χρόνος έγκρισης των προτεινόμενων επεκτάσεων από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

Τέλος ο κ. Λαμπρίδης διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο κ. Κυρίτση ότι το πρόγραμμα αποκαταστάσεων των ζημιών των λιμανιών και ο σχεδιασμός ανάπτυξης τους θα τεθεί σε προτεραιότητα ως υποχρέωση της πολιτείας στους κατοίκους της σεισμόπληκτης Κω.

Top