Είστε εδώ:
Αρχική > ΛΙΜΑΝΙΑ > Έληξε η απεργία στο λιμάνι – διάλογος την προσεχή Τρίτη

Έληξε η απεργία στο λιμάνι – διάλογος την προσεχή Τρίτη

Την Τρίτη 12 Ιουνίου κλήθηκαν οι εργαζόμενοι και η Cosco για να συζητήσουν πάνω στα αιτήματα των πρώτων. Έτσι, έληξε η απεργία στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ του Πειραιά. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας, με πρωτοβουλία του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, των εργοδοτών τους, των νομικών συμβούλων των δύο πλευρών και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Λ.Σ., Σταμάτης Ράπτης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε πλήρως τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων, που είναι η ένταξή τους στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών, καθώς και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», θέση με την οποία «συντάχθηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι των εργοδοτών, των εργαζομένων, όπως και ο κ. Νεφελούδης».
Κατόπιν αιτήματος του υπουργού Ναυτιλίας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κάλεσε τις δύο πλευρές σε συνάντηση, στο γραφείο του, την Τρίτη 12 Ιουνίου για να αρχίσουν συνομιλίες για τα τεχνικά ζητήματα, με στόχο να ικανοποιηθούν και τα δύο αιτήματα των εργαζομένων.
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις των χρηστών. Μάλιστα η Διεθνής Ναυτική Ένωση καλεί τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να αναλάβει πρωτοβουλία και να πάρει μέτρα ώστε να ανοίξει τις πύλες του λιμάνι και να διευκολυνθούν οι συναλλασσόμενοι. Από την άλλη πλευρά, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης, στις 7 μ.μ., στην πύλη της «Cosco» καλούν το Εργατικό Κέντρο και συνδικάτα του Πειραιά.Όπως αναφέρει ο «Ριζοσπάστης»:
Με νέα 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της «Cosco» συνεχίζουν σήμερα, Τετάρτη, τον δίκαιο αγώνα τους για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Οπως αποφάσισαν ομόφωνα και στη χτεσινοβραδινή τους Γενική Συνέλευση, συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα τους, κόντρα στη «βιομηχανία» διώξεων και την τρομοκρατία που στήνεται απέναντί τους από εργοδοσία – απεργοσπαστικούς μηχανισμούς – μέσα ενημέρωσης – αστική Δικαιοσύνη – κρατικούς μηχανισμούς, με καθοριστικό και συντονιστικό ρόλο στην αντιαπεργιακή επίθεση να παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ασπίδα τους οι απεργοί έχουν το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή του αγώνα τους από εργαζόμενους και συνδικάτα σε όλη την Ελλάδα, το οποίο πέρασε τα σύνορα της χώρας, με μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης να καταφθάνουν από συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού.
Εμπρακτη έκφραση αυτής της αλληλεγγύης είναι η ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά να κηρύξει απεργία στις προβλήτες, απαντώντας άμεσα στην χτεσινή τρίτη συνεχόμενη δικαστική απόφαση που έβγαλε παράνομη την απεργία, όπως και η μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης σήμερα στις 7 μ.μ. στην πύλη της «Cosco», στην οποία καλούν το Εργατικό Κέντρο και συνδικάτα του Πειραιά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας – Δίπλα του ο Μ. Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων
Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους (ΕΝΕΔΕΠ), ξεκίνησαν την απεργιακή τους μάχη με τη μαζική τους συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που έγινε μπροστά στην πύλη της «Cosco». Με μαζικές συνελεύσεις και περιφρούρηση της κινητοποίησης, συνέχισαν με δύο ακόμα 24ωρες απεργίες τις αμέσως επόμενες μέρες.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το τρίτο 24ωρο, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, επέστρεψαν στα πόστα τους συντεταγμένα, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή της απεργίας με στόχο να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και από καλύτερες θέσεις και καλύτερη οργάνωση να συνεχίσουν ξανά από σήμερα στις 6 το πρωί. Την απόφαση αυτή ανανέωσαν και πάλι ομόφωνα στη χτεσινή Γενική Συνέλευση.
«Βιομηχανία» καταδικαστικών αποφάσεων – Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης
Από την άλλη πλευρά, εργοδοσία και αστική Δικαιοσύνη, με συντονιστή την κυβέρνηση, έχουν στήσει «βιομηχανία» έκδοσης αλλεπάλληλων καταδικαστικών αποφάσεων που βγάζουν παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.
Χτες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, με τις γνωστές πλέον fast track διαδικασίες – παρωδία, «δικαίωσε» και αυτήν τη φορά τον επιχειρηματικό όμιλο, κάνοντας δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε για να χαρακτηρίσει παράνομη και τη νέα απεργία που έχουν προγραμματίσει για σήμερα από τις 6 το πρωί οι εργαζόμενοι με τα δίκαια αιτήματά τους.
Το μπαράζ των καταδικαστικών αποφάσεων τροφοδοτεί το αντιαπεργιακό νομικό οπλοστάσιο που θεσμοθέτησαν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μάλιστα να το ενισχύει ακόμα παραπέρα, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα για «έτοιμες» εργοδοτικές αγωγές και δικαστικές αποφάσεις… για κάθε χρήση και κάθε περίπτωση!
Είναι χαρακτηριστικό ότι, αξιοποιώντας αυτό το αντιαπεργιακό οπλοστάσιο, οι δύο πρώτες αγωγές που κατατέθηκαν από την «Dport» (μία από τις θυγατρικές που έχει συστήσει η «Cosco») επικαλούνταν ότι η εταιρεία θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί ένα 24ωρο πριν από την κήρυξη της απεργίας. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το σκεπτικό, εκδίδοντας αποφάσεις – καρμπόν. Χτες η αγωγή κατατέθηκε εκτός από την πρώτη εταιρεία και από μία δεύτερη θυγατρική, τη «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ». Η δεύτερη εταιρεία εμφανίστηκε αυτοαποκαλούμενη ως «εταιρεία κοινής ωφέλειας» και με αυτό το πρόσχημα, ανασύροντας άλλη αντιαπεργιακή διάταξη, το δικαστήριο έκρινε ότι θα έπρεπε η απεργία να έχει αναγγελθεί στην εργοδοσία τέσσερις μέρες πριν από την κήρυξή της!
Παράλληλα με την επιχείρηση της ποινικοποίησης της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης, σε εξέλιξη βρισκόταν τις προηγούμενες μέρες και κορυφώθηκε χτες η προσπάθεια τρομοκράτησης πρωτοπόρων εργαζομένων από τσιράκια της εργοδοσίας, γνωστούς χρυσαυγίτες, ακόμα και μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά και με τηλεφωνήματα και απειλές ότι ετοιμάζονται απολύσεις.
Από κοντά, διάφορα αστικά ΜΜΕ, γνωστά για το ρόλο τους στο χτύπημα των αγώνων των εργαζομένων, όπως ο ΣΚΑΪ, προσπάθησαν να ενισχύσουν ένα σκηνικό προβοκαρίσματος της απεργίας και των δίκαιων αιτημάτων της.
«Δεν κάνουμε πίσω!»
«Δεν θα τους περάσει, δεν κάνουμε πίσω!» διαμήνυσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Cosco» (ΕΝΕΔΕΠ), Μάρκος Μπεκρής, μιλώντας στη χτεσινή Γενική Συνέλευση. Οπως τόνισε, «προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους από όλες τις πάντες», είτε με δικαστικές αποφάσεις είτε με τρομοκρατία και απειλές, γιατί θέλουν να είναι φτηνοί και αναλώσιμοι για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, του κεφαλαίου, τη «δίκαιη ανάπτυξη».
Χαρακτηριστικά, ανέφερε και το δελτίο Τύπου και τις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η «Cosco» (ως ΟΛΠ ΑΕ), για τη στήριξη που της παρέχει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όπως ο ίδιος δήλωσε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο περίπτερο του ΟΛΠ στην έκθεση των «Ποσειδωνίων».
«Θα πάρουν την απάντηση», σημείωσε ο πρόεδρος, και πρόσθεσε πως «ξέρουμε ότι έχουμε πόλεμο, δεν δίνουμε απλώς μία μάχη. Γι’ αυτό θα έχουμε επιμονή και υπομονή».

Η ΔΝΕ

Στην επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλία η Δ.Ν.Ε. επισημαίνει τα εξής: «Όπως είναι γνωστό μετά από σχετικές ανακοινώσεις της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.ΑΕ και της ΕΝΕΔΕΠ, οι εργαζόμενοι στο εμπορικό τμήμα του λιμένος κατήλθαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα εγκλωβισμού των εμπορικών πλοίων ως και των φορτίων στο λιμάνι, αλλά και την αναγκαστική τροποποίηση των δρομολογίων αυτών προς άλλα ανταγωνιστικά λιμάνια της Μεσογείου, εγκαταλείποντας τον Πειραιά, με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στις Εταιρείες – Μέλη μας.

Για τις Εταιρείες μας που δραστηριοποιούνται στα μεγάλα εμπορικά λιμάνια της Χώρας, αποτελεί βασικό μέλημα η διαρκής προώθηση και προβολή μέσω των Ναυτιλιακών Γραμμών που εκπροσωπούν στο εξωτερικό των ευκολιών και δυνατοτήτων των ελληνικών λιμανιών, ώστε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στις μελλοντικές τους επενδύσεις, όμως οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος με τις απεργίες διαρκείας, αποτελούν ισχυρό αντικίνητρο για τους ως άνω σχεδιασμούς, καθ’ όσον αφ’ ενός μεν τείνει να δημιουργηθεί εκ νέου ένα κλίμα ανασφάλειας, αφ’ ετέρου δε κινδυνεύει να απωλεσθεί το στρατηγικό πλεονέκτημα του Πειραιά έναντι των άλλων ανταγωνιστικών λιμένων.

Σημειώνεται ότι η Διοίκηση της Ενώσεώς μας σέβεται το δικαίωμα της άσκησης των οποιωνδήποτε διεκδικήσεων εκ μέρους των εργαζομένων, υπογραμμίζεται όμως ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των άλλων συναφών Κλάδων εργαζομένων στους ίδιους χώρους δραστηριοποίησης, όπως Ναυτ. Πράκτορες, εισαγωγείς, εξαγωγείς, εφοδιαστές πλοίων, μεταφορείς κλπ.

Ήδη όμως οι ως άνω Ενώσεις των εργαζομένων εξήγγειλαν και νέες κινητοποιήσεις στο λιμάνι, και ως εκ τούτου αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση με βαρύτερες οικονομικές συνέπειες για τις Εταιρείες – Μέλη μας, ως και για παράπλευρες ναυτιλιακές επαγγελματικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να ανακόπτεται η ανοδική αναπτυξιακή πορεία του πρώτου λιμανιού της Χώρας και να παρεμποδίζεται η μεγαλύτερη ξένη επένδυση των τελευταίων χρόνων.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις επιβαλλόμενες και άμεσες ενέργειές σας και παρεμβάσεις σας, προς την κατεύθυνση της λήψης των αναγκαίων εκείνων μέτρων, για την προστασία όλων των συναφών Κλάδων που συναλλάσσονται στο λιμάνι, με ιδιαίτερη επισημαίνουμε επιμέλεια στην τήρηση της νομιμότητας και την διατήρηση του λιμανιού ανοικτού για την απρόσκοπτη διακίνηση του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου ως και του φορτίου διαμετακόμισης».

Να υπενθυμιστεί ότι πρόσφατα ο ΣΒΕΠ με δήλωση του προέδρου του κ. Δ. Μαθιού με αφορμή την προ ημερών ανασταλθείσα κινητοποίηση των λιμενεργατών είχε μεταξύ άλλων επισημάνει ότι «Η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα δεν αποκλειστική υπόθεση της Πολιτείας και της επιχειρηματικότητας.

Απαιτεί συνεργασίες και θυσίες από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Οι ευθύνες είναι συλλογικές.»

Top