Είστε εδώ:
Αρχική > ΛΙΜΑΝΙΑ > Γ. Πλακιωτάκης: Άμεση αναγκαιότητα η υλοποίηση και εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων

Γ. Πλακιωτάκης: Άμεση αναγκαιότητα η υλοποίηση και εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων

Με νεώτερη ερώτηση του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης επανέρχεται στο θέμα της εθνικής στρατηγικής λιμένων. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει στην ερώτηση του:
Τον Μάρτιο του 2017, κατέθεσα στην Βουλή των Ελλήνων προς εσάς την υπ’ αρ. πρωτ. 4491/27-03-2017 ερώτηση σχετικά με το φλέγον θέμα: « Υλοποίηση και εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων». Δυστυχώς, μετά την υποβολή της σχετικής απάντησης σας στις 02/05/2017, αναγκάζομαι να επανέλθω επανυποβάλοντας και καταθέτοντας εκ νέου την συγκεκριμένη ερώτηση, καθώς με την απάντηση σας γεννώνται περισσότερα ερωτήματα .

Επίσης δεν δίνεται καμία απάντηση για το ζωτικό και υψίστης σημασίας ζήτημα της Υλοποίησης και εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων. Αντιθέτως με την απάντηση σας διαφαίνεται η προχειρότητα και ο επικίνδυνος ερασιτεχνισμός με τον οποίο χειρίζεσθε το συγκεκριμένο θέμα.

Κύριε Υπουργέ,

Για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και για να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια για όσα αναφέρετε στην απάντηση σας για την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θέλω να σας επισημάνω τα εξής :

Καταρχήν, η σύνταξη του σχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων 2013-2018, πραγματοποιήθηκε από δημοσιοποιημένη ομάδα εργασίας με τεχνική υποστήριξη από εξειδικευμένους λιμενολόγους και κατά την διάρκεια του έργου αξιοποιήθηκε και μέρος από την συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Παράλληλα, νομοθετήθηκε με το άρθρο 38 του Νόμου 4150/2013 και με το άρθρο 59 του Π.Δ. 103/2014 η δυνατότητα της ευθύνης του συνολικού σχεδιασμού για την Εθνική στρατηγική Λιμένων καθώς η αρμοδιότητα δεν ήταν δεδομένη και αυτονόητη χωρίς το Νομικό πλαίσιο.

Επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η ύπαρξη της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων, αποτελούσε προαπαιτούμενο για τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τόσο για τις αποκρατικοποιήσεις, όσο και για την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και τη χρηματοδότηση της χώρας μας. Σύμφωνα δε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκπλήρωσε εγκαίρως την υποχρέωση της υποβολής της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων 2013-2018.

Τέλος, όπως αποδεικνύεται από την δημοσίευση του περιεχομένου του Σχεδίου και την μελέτη του ΕΣΠΑ, η Εθνική Στρατηγική Λιμένων 2013-2018, τεκμηριώνει με αντικειμενικότατη ιεράρχηση τις ανάγκες των λιμενικών έργων σε όλη την επικράτεια της χώρας μας, με συγκροτημένες και επικαιροποιημένες ενέργειες χρηματοδότησης, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή άλλων πόρων.

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς, η απάντηση σας , επιβεβαιώνει περίτρανα, ότι μετά από δυόμισι χρόνια στην εξουσία, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το μόνο που έχει να επιδείξει είναι πλήρης ανικανότητα στην χάραξη και υλοποίηση αποτελεσματικής πολιτικής για την Ελληνική Ναυτιλία .

Αυτό που γίνεται απολύτως κατανοητό από την απάντησή σας, είναι ότι αδυνατείτε να συντονίσετε και να διαχειριστείτε τις πολλές και διαφορετικού εύρους δραστηριότητες των φορέων διαχείρισης λιμένων, οι οποίοι διέπονται από διαφορετικό νομικό καθεστώς και αντιμετωπίζουν προβλήματα διοικητικής και οικονομικής υφής. Προβλήματα που δεν δύνασθε να τα επιλύσετε και αρκείστε απλώς στην καταγραφή των προβλημάτων. Θα πρέπει όμως να γίνει σαφές, ότι η ορθή πολιτική, δεν ασκείται με διαπιστώσεις αλλά με εκπόνηση προγραμμάτων και με επίλυση των θεμάτων που αφορούν τον κάθε τομέα ξεχωριστά.

Κύριε Υπουργέ,

Εξαιτίας όλων των ανωτέρω και της ελλιπέστατης τεκμηρίωσης των απαντήσεων που καταθέσατε έναντι της ερώτησης που υπέβαλα σας ερωτώ.

1. Σε ποια φάση βρίσκεται τελικά η εκπόνηση της επικαιροποιημένης Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων ;

2. Αφού σύμφωνα με την απάντηση σας, έχουν συσταθεί 2 ομάδες εργασίας για την εκπόνηση του σχεδίου της επικαιροποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων, όπου η δεύτερη ομάδα έχει ως αντικείμενο την διενέργεια διαβούλευσης με καταληκτική ημερομηνία στο μέσον του μηνός Ιουλίου 2017 , για ποιον λόγο και ενώ η διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπάρχει μόνο ερωτηματολόγιο και όχι κείμενο σχεδίου πρότασης ώστε να κατατεθούν επί του σχεδίου παρατηρήσεις, προτάσεις, διορθώσεις ; Τι υποκρύπτεται και ποιον σκοπό εξυπηρετεί αυτή η τραγελαφική διαδικασία ;

3. Προτίθεσθε να εφαρμόσετε το άρθρο 42 του Νόμου 4150 για την διαδικασία ανάπτυξης του λιμενικού συστήματος;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Πλακιωτάκης

Top