Είστε εδώ:
Αρχική > ΠΡΟΣΩΠΑ > Γ. Φουστάνος: Είναι καιρός να αφυπνιστούμε

Γ. Φουστάνος: Είναι καιρός να αφυπνιστούμε

Ο Γιώργος Φουστάνος, ιδρυτής του διαδικτυακού μουσείου Greek Shipping Miracle, στην ομιλία του κατά την βράβευσή του από το Propeller Club, μιλά για την ναυτιλία τονίζοντας ότι αποτελεί ίσως τη μοναδική αναντικατάστατη δραστηριότητα του πλανήτη και χωρίς αυτή είναι αδύνατο να λειτουργήσει η παγκόσμια οικονομία .

Επισημαίνει πως η ναυτιλία τις τελευταίες δεκαετίες αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα από τα κέντρα λείψεις αποφάσεων που λειτουργούν και θεσμοθετούν κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία αγνοεί παντελώς τη σημασία των θαλασσίων μεταφορών.

«Είναι καιρός να αφυπνιστούμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη μεγάλη πρόκληση της ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τα θέματα που μας απασχολούν.» Τονίζει ο κ, Φουστάνος, «Με το να ασχολούμαστε μόνο με την εκπονήσει ειδικευμένων μελετών με στόχο να προβάλουμε μέσω ψυχρών στατιστικών τον ρόλο και την σημασία της ναυτιλίας, ή να πραγματοποιούμε ημερίδες και συνέδρια και να συζητάμε μεταξύ μας τους προβληματισμούς μας, η δημόσια εικόνα της ναυτιλίας δεν αλλάζει. Η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν τη δυνατότητα να περαστούν μηνύματα με την καταλυτική δύναμη της εικόνας κυρίως στους νέους. Ο κόσμος δεν ασχολείται και κυρίως δεν πείθεται όταν παγκοσμίως έχει επικρατήσει να προβάλλονται από τα ΜΜΕ μόνο καταστροφές και αρνητικά γεγονότα. Πως διαχειρίζεται αυτό το φαινόμενο η ναυτιλία; Πως μπορείς για παράδειγμα να εξαλείψει την αρνητική εικόνα θαλασσίου περιβάλλοντος από ένα ατύχημα δεξαμενόπλοιου όσον και αν αυτό είναι σπάνιο γεγονός; Ένας και μόνο αποτελεσματικός τρόπος υπάρχει: να κατακλυστεί το διαδίκτυο με θετικές εικόνες που αφορούν την ασφαλή λειτουργία δεκάδων χιλιάδων δεξαμενόπλοιων που έχουν μεταφέρει επί δεκαετίες με ανταγωνιστικούς όρους τον μαύρο χρυσό προσφέροντας το αγαθό της επάρκειας στον τομέα της ενέργειας ..»

Στην ομιλία αναφέρθηκε και στο πως επέλεξε να αλλάξει ρότα και από την σιγουριά της διαχείρισης των οικογενειακών ναυτιλιακών επιχειρήσεων, να επιλέξει την μοναχική δράση του ιστορικού ερευνητή της ναυτιλίας. Αναφέρεται στην πρόσφατη ολοκλήρωση του διαδικτυακού μουσείου Greek Shipping Miracle αλλά και στην ενεργή συμμετοχή του υιού του Μιχάλη:  «Θέτουμε υψηλούς στόχους που αφορούν την λειτουργία και την περεταίρω δυναμική διείσδυση του διαδικτυακού μουσείου Greek Shipping Miracle στο χώρο της διεθνούς ναυτιλίας κάτι που εγκαινιάσαμε πριν λίγους μήνες. Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο και την παράλληλη αξιοποίηση του μεγάλου αρχείου μας κυρίως του αδημοσίευτου υλικού που αφορά σημαντικό μέρος του παγκόσμιου στόλου σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, θα πολλαπλασιαστεί η επισκεψιμότητα μας, αλλά  και οι εν δυνάμει επισκέπτες της από όλα τα μέρη της γης που έχουν σχέση με τη ναυτιλία.»

Top