Είστε εδώ:
Αρχική > ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ > Δ. και Γ. Στεφάνου: Επενδύουμε σε πλοία και δεν μπορούμε να τα δρομολογήσουμε

Δ. και Γ. Στεφάνου: Επενδύουμε σε πλοία και δεν μπορούμε να τα δρομολογήσουμε

Για την ανάδειξη του θέματος της μη δρομολόγησης των επιβατηγών πλοίων των αδελφών Στεφάνου χρειάστηκε να πραγματοποιήσει ο εφοπλιστής Γιώργος Στεφάνου, 30ωρη διαμαρτυρία έξω από το γραφείο του υπουργού Π. Κουρουμπλή στον 5ο όροφο του υπουργείου Ναυτιλίας και να δώσει ο αδελφός του Δημήτρης Στεφάνου σε δημοσιογράφους αλλά και σε πολλά ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκληθεί σήμερα το πρωί σύσκεψη στο υπουργείο υπό τον υπουργό, αλλά όπως διέρρευσε δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο ανταγωνιστριών εταιριών. Τη λύση θα δώσει ο ίδιος ο υπουργός με την προυπόθεση ότι θα προηγηθεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου στο οποίο ετέθησαν εγγράφως ορισμένες ερωτήσεις.
Ο κ. Δημήτρης Στεφάνου, συνιδρυτής της Golden Star Ferries, σε συνέντευξη του το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις της εταιρείας αναφορικά με τη δρομολόγηση των δύο ταχυπλόων πλοίων και των δύο συμβατικών και επανέλαβε ότι ο κ. Κουρουμπλής μεροληπτεί σε βάρος της εταιρείας του.
Ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι η δρομολόγηση των δύο συμβατικών πλοίων στη γραμμή Ραφήνας – Ηρακλείου και το αντίστροφο είναι επέκταση δρομολογίου που είχε κατατεθεί εμπρόθεσμα και ως εκ τούτου νόμιμη. Για τη δρομολόγηση των ταχύπλοων υποστήριξε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν απαγορεύτηκε η δρομολόγηση νέων πλοίων στην ακτοπλοΐα και εκπρόθεσμα, είτε πρόκειται για νεότευκτα είτε για second hand.
Υπενθυμίζεται ότι η Golden Star Feries είχε καταθέσει στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΣ τον περασμένο Δεκέμβριο αιτήματα για τη δρομολόγηση δύο συμβατικών της πλοίων από Ραφήνα για Κυκλάδες και Ηράκλειο Κρήτης και για τη δρομολόγηση δύο ταχύπλοων, τα οποία αγόρασε το Νοέμβριο του 2017, από Ραφήνα προς Κυκλάδες και Πειραιά και το αντίστροφο. Επισημαίνεται ότι για το πρώτο αίτημα το ΣΑΣ γνωμοδότησε θετικά με την προυπόθεση να συμφωνηθούν οι ώρες αφιξοαναχωρήσεων των δύο πλοίων με τις τοπικές λιμενικές αρχές. Για το δεύτερο αίτημα αποφάσισε αναβολή μέχρι να αποφανθεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατά πόσο μπορεί να γίνει δεκτή η εκπρόθεσμη αίτηση δρομολόγησης των ταχύπλοων.

Για την περίπτωση των δύο συμβατικών πλοίων, η Golden Star Ferries υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο συνεξετάζει δρομολόγια συμβατικών και ταχυπλόων από το ίδιο λιμάνι, κάτι που δεν συνέβη στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση λοιπόν της δρομολόγησης του συμβατικού πλοίου της Golden Star Ferries στη γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Ραφήνα, λόγω της αντίδρασης άλλης ακτοπλοϊκής, ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε στους αδελφούς Στεφάνου να φεύγει το πλοίο είτε στις 6.30 το πρωί (μία ώρα πριν το πρώτο ταχύπλοο) είτε στις 9.30 το πρωί (μισή ώρα μετά το δεύτερο ταχύπλοο).
Στο πρώτο ΣΑΣ που θα γίνει στις επόμενες ημέρες, προτάθηκε να έρθουν και να ζητήσουν τροποποίηση του δρομολογίου όπως έχουν το δικαίωμα. Η Golden Star αρχικά δεν δέχθηκε την πρόταση αυτή. Μετά όμως από ένα μήνα περίπου τελικά την αποδέχτηκε και κατάθεσε νέα πρόταση για την ώρα δρομολόγησης του πλοίου σύμφωνα με την πρόταση Κουρουμπλή. Ενώ λοιπόν όλα είχαν συμφωνηθεί την Τρίτη ο κ. Κουρουμπλής, ζήτησε περιθώριο δυο τριών ημερών με δεδομένο ότι προέκυψαν δυο θέματα που πρέπει να εξετασθούν, ένα από αυτό είναι η ταυτόγχρονη άφιξη δύο πλοίων και τα προβλήματα στον προβλήτα του Αθηνιού.
Ο Υπουργός επικαλείται επιστολή του δημάρχου Σαντορίνης που σημειώνει ότι έχει υποστεί καθίζηση ο ένας λιμενοβραχίονας στο λιμάνι του νησιού και υπάρχει πρόβλημα με την προσέγγιση των πλοίων.
Ο κ. Κουρουμπλής έδωσε εντολή να επισκεφθεί τη Σαντορίνη ειδικός λιμενολόγος να εκτιμήσει την κατάσταση και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Να σημειωθεί ότι η προσφυγή για το θέμα των ταχύπλοων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κρίθηκε από το ΣΑΣ αναγκαία καθώς μετά την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για τον χρόνο δήλωσης των δρομολογίων των ταχύπλοων δημιουργήθηκε νομικό κενό που έπρεπε τυπικά να καλυφθεί με γνωμοδότηση του ΝΣΚ.
Η απεργία πείνας
«Απεργία πείνας» προχώρησε ο πλοιοκτήτης της ακτοπλοϊκής εταιρείας Golden Star Ferries Γιώργος Στεφάνου διαμαρτυρόμενος, από το απόγευμα της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου, προς τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για την κωλυσιεργία όπως υποστηρίζει που επιδεικνύει να εγκρίνει τα δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Superferry της εταιρείας του, στη γραμμή Ραφήνα – Ηράκλειο και το αντίστροφο.
Σε ανακοίνωση του ο κ. Γιώργος Στεφάνου αναφέρει τα εξής: 
«Είμαι ο Γιώργος Στεφάνου, ιδιοκτήτης της Golden Star Ferries και βρίσκομαι στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στις 17:00 ωρα αρχίζω απεργία πείνας και παραμένω στον 5ο όροφο του υπουργείο διαμαρτυρόμενος για την επαναλαμβανόμενη αρνητική και καταστροφική στάση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής ενάντια στην ακτοπλοϊκή εταιρεία μας Golden Star Ferries. Σας γνωρίζω οτι ο υπουργός κωλυσιεργεί/αρνείται να υπογράψει τα εγκεκριμένα από το Σ.Α.Σ δρομολόγιο μας, με αποτέλεσμα η εταιρεία μας να είναι κλειδωμένη στο να πουλάει εισιτήρια και οδηγούμεθα στην οικονομική καταστροφή.

Ζητώ από την κυβέρνηση και αντιπολίτευση άμεση επέμβαση ώστε να εξετάσει την αρνητική στάση του κ. Κουρουμπλή προς την Golden Star Ferries και να ερευνηθούν σε βάθος τα αίτια αυτής της καταστροφικής στάσης του».

Top