Είστε εδώ:
Αρχική > ΛΙΜΑΝΙΑ > Δ. Καλαματιανός: “Το λιμάνι της Κυλλήνης σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης”

Δ. Καλαματιανός: “Το λιμάνι της Κυλλήνης σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης”

Ομιλία πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός, στην ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο “Άστρον” στα Λεχαινά του νομού Ηλείας με θέμα: “Το λιμάνι της Κυλλήνης σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης”, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Δράση ELEMED στο Λιμάνι της Κυλλήνης”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Δημοτικής Αρχής Κυλλήνης – Ανδραβίδας και των εταίρων του προαναφερόμενου Ευρωπαϊκού Προγράμματος, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θέτοντας ως προτεραιότητα την επιτυχή υλοποίηση της εγκατάστασης πράσινης υποδομής εναλλακτικών καυσίμων στο Λιμένα Κυλλήνης.

Ο Γενικός Γραμματέας, τόνισε στην ομιλία του ότι το καινοτόμο αυτό περιβαλλοντικό έργο θα συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό του λιμένα και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας, καθώς μέσω της δράσης ELEMED στο λιμένα Κυλλήνης υλοποιείται η πρώτη εγκατάσταση ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του εθνικού λιμενικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι … “με την ολοκλήρωσή του, ο λιμένας μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και αναβαθμίζει το ρόλο της Κυλλήνης τόσο στο εκτεταμένο δίκτυο Διευρωπαϊκών θαλάσσιων Μεταφορών, όσο και στον αναπτυξιακό πόλο του νομού Ηλείας. Επιπρόσθετα, η παροχή νέων δυνατοτήτων ελλιμενισμού αναμένεται να συμβάλει θετικά τόσο στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, όσο και στην ανάδειξη του πόλου ανάπτυξης στον άξονα Αδριατικής – Ιονίου. Η επιλογή του λιμανιού της Κυλλήνης για αυτό το σκοπό, αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή πρωτοβουλία για το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή, η οποία και θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας τη ναυπηγική δραστηριότητα σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης, που εντάσσονται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)”.

Στην εν λόγω εκδήλωση συμμετείχαν παράγοντες της τοπικής κοινωνίας και του ευρύτερου κλάδου της ναυτιλίας. Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα ενθάρρυνσης όλων των ενδιαφερομένων για δυναμική και εξωστρεφή αντιμετώπιση των δυνατοτήτων που διανοίγονται, καθώς και η αναγκαιότητα προτροπής για προώθηση και προβολή της “πρώτης πιλοτικής εγκατάστασης cold irοning στην Ελλάδα”.

Top