Είστε εδώ:
Αρχική > Σ.Ν.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ > Η Κύπρος ίδρυσε Ιδιωτική Ναυτική Ακαδημία

Η Κύπρος ίδρυσε Ιδιωτική Ναυτική Ακαδημία

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Η ίδρυση της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου, από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας δημιουργεί νέα δεδομένα στη ναυτική εκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και κυρίως για Κύπριους και Έλληνες σπουδαστές. Η ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση είναι πλέον γεγονός δεδομένου ότι άρχισαν να φοιτούν στις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού Πανεπιστημίου στη Λάρνακα οι πρώτοι σπουδαστές στο τμήμα πλοιάρχων, ενώ τον προσεχή Σεπτέμβριο θα αρχίσει και το πρώτο εξάμηνο για τους μηχανικούς. Το καινούργιο που φέρνει η ιδιωτική πρωτοβουλία στο χώρο της ναυτικής εκπαίδευσης είναι ότι δεν θέτει όρια ηλικίας και δίνει τη δυνατότητα οι σπουδαστές να μπουν σε ένα χορηγικό πρόγραμμα που το στηρίζουν ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να σπουδάσουν και να εξοφλήσουν τα δίδακτρα εργαζόμενοι στα τρία πρώτα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας στα πλοία των εταιρειών.
Η λειτουργία της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, που θεωρείται το μεγαλύτερο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Μεγαλονήσου παρέχει σπουδές στον τομέα των Πλοιάρχων, των Μηχανολόγων Μηχανικών, και των Ηλεκτρο-τεχνολόγων Εμπορικού Ναυτικού,ύστερα από την έγκριση από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Οι υποψήφιοι δόκιμοι αξιωματικοί οι οποίοι θα φοιτήσουν στην ΝΑΚ θα λάβουν όλες τις σχετικές δεξιότητες – ικανότητες και αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις, γνωστά διεθνώς ως «Competencies» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού International Maritime Organisation (IMO), για να ασκήσουν το επάγγελμα του Αξιωματικού Εμπορικού Ναυτικού στην ελληνική, κυπριακή αλλά και στη παγκόσμια ναυτιλία.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Κύπρο αλλά και για τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο και υποστηρίζεται από ακαδημαϊκούς αλλά και επαγγελματικούς κύκλους της θαλάσσιας και ναυτιλιακής Βιομηχανίας στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, έχει ως στόχο να θέσει ένα τέλος στην έλλειψη ναυτικής τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Τα μαθήματα που γίνονται στη Ναυτική Ακαδημία Κύπρου υλοποιούνται στο Intercollege Λάρνακας, το οποίο βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, κοντά στην ακτή της Λάρνακας. Τα μαθήματα προσομοίωσης τόσο της πλοήγησης όσο και του ελέγχου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού των πλοίων θα γίνεται στις εγκαταστάσεις του υπερσύγχρονου Κέντρου Ναυτικής Εκπαίδευσης της Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM).

Επιπλέον, με βάση τις συνεργασίες με τους εταίρους της ναυτικής βιομηχανίας, πρόσθετα μαθήματα ναυτικής κατάρτισης (λχ σωστικά) θα υλοποιούνται στο επίκεντρο της ναυτιλίας της Κύπρου, που είναι η Λεμεσός. Η Ναυτική Ακαδημία Κύπρου έχει ως στόχο να προσελκύσει δόκιμους τόσο σε τοπικό, Ευρωπαϊκό καθώς και διεθνές επίπεδο. Για το λόγο αυτό αλλά και λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, η παράδοση των μαθημάτων πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα.

Επιπλέον, τα προσόντα που θα αποκτηθούν από τη Ναυτική Ακαδημία Κύπρου, όπως τονίζει το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο αναγνωρίζονται από το Κύπριακό Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και στο πλαίσιο της Κυπριακής σημαίας και μέσω αυτού σε όλο τον κόσμο. Η χρήση της Κύπριακής σημαίας, η οποία θεωρείται μια από τις ποιοτικότερες σημαίες της Ε.Ε. από αυτές που προσφέρονται σήμερα και αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο. Το στοιχείο αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου και είναι εκείνο το οποίο θα σας βοηθήσει να εργαστείτε και να διασφαλίσετε μια καριέρα με προοπτικές στον τομέα της ναυτιλίας.

Οι Δόκιμοι θα παρακολουθήσουν 4ετές πανεπιστημιακό πρόγραμμα και για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, χρειάζεται να παραστούν σε εκπαίδευση εν πλω (εκπαιδευτικά ταξίδια) τα οποία έχουν διάρκεια 2 εξάμηνα και συμπεριλαμβάνονται μέσα στο χρόνο φοίτησης.
Το πρόγραμμα στην Ναυτική Επιστήμη στη Ναυτική Ακαδημία Κύπρου στοχεύει στην εκπαίδευση Πλοιάρχων Αξιωματικών σε εμπορικά πλοία, με βάση τα πρότυπα της Διεθνούς Σύμβασης STCW (κώδικας Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και τήρησης φυλακών ναυτικών). Με την ολοκλήρωση της 4ετούς φοίτησης, η οποία περιλαμβάνει επίσης την εκπαίδευση ενός χρόνου εν πλω (σε δυο ξεχωριστά εξάμηνα), οι απόφοιτοι θα αποκτήσουν τον βαθμό Αξιωματικού της φυλακής γεφύρας και θα έχουν την ευκαιρία να προαχθούν σε Διευθύνοντες Σύμβουλοι και Master.
Προϋποθέσεις Εισαγωγής
Οι γενικές απαιτήσεις εισαγωγής για την είσοδο σε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών είναι ένα Απολυτήριο Λυκείου ή αν υπάρχει άλλος ισότιμος τίτλος σπουδών με μέσο όρο βαθμολογίας του ’15 με άριστα το 20 ‘(75%) ή το ισοδύναμό της. Επίσης, για τη Ναυτική Επιστήμη, την Επιστήμη των Ναυτικών Μηχανικών και των Ναυτικών Ηλεκτρο-τεχνολόγων, οι μαθητές καλούνται να έχουν στο απολυτήριο λυκείου, κατά μέσο όρο 15/20 στα Μαθηματικά ή και στη Φυσική.

Εναλλακτικά εκτός από τις ακαδημαΪκές επιδόσεις, λαμβάνουμε υπόψη τη συμμετοχή του φοιτητή σε εξωσχολικές δραστηριότητες, τις ηγετικές ικανότητες, και άλλες σχετικές πληροφορίες που αφορούν στο δεξιότητές του και το γενικότερο γνωστικό υπόβαθρο .

Η καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας: οι μαθητές θα πρέπει να παρουσιάσουν τουλάχιστον TOEFL βαθμολογίας 550 σε έντυπη μορφή ή 213 στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή GCSE «O» Level με «C» ή IELTS με βαθμολογία 5,5 ή τοποθέτηση στο ENGL-100 επίπεδου του Πανεπιστημίου Τεστ Λευκωσίας. Τέλος μπορεί να γίνουν αποδεκτά και διεθνως αναγνωρισμένα πιστοποιητικά εκμάθησης της αγγλικης γλώσσας (λχ Cambridge Michigan) επιπέδου B2 (Lower).
Όλοι οι υποψήφιοι δόκιμοι εισδοχής για τα προγράμματα της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου, πρέπει να υποβληθούν σε Ιατρική Εξέταση Πιστοποίησης Φυσικής Κατάστασης για ναυτικούς, η οποία βασίζεται, σύμφωνα με τον κανονισμό STCW I / 9.
Χρηματοδότηση της φοίτησης

Όλοι οι δόκιμοι θα λαμβάνουν υποτροφία ύψους 25% κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου σπουδών από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κι έτσι τα δίδακτρα για το πρώτο έτος διαμορφώνονται στα 6,713 ευρώ. Με την ένταξή τους στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν εξ ολοκλήρου τα δίδακτρα για τα 3 επόμενα έτη και να έχουν μηδενική οικονομική επιβάρυνση στο υπόλοιπο των σπουδών τους. Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετέχουν και Έλληνες σπουδαστές.
Επισημαίνεται ότι η διάρκεια σπουδών είναι 4 χρόνια. Η διάρκεια πρακτικής στα πλοία είναι 1 χρόνο. Η Γλώσσα διδασκαλίας είναι τα Αγγλικά και τα δίδακτρα ανά έτος: 8,950 ευρώ. Όλοι οι δόκιμοι λαμβάνουν υποτροφία ύψους 25% κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου σπουδών από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κι έτσι τα δίδακτρα για το πρώτο έτος διαμορφώνονται στα 6,713 ευρώ. Συμμετοχή στο Σχέδιο Χρηματοδότησης θα δικαιούνται οι δόκιμοι που ακολουθούν τα πιο κάτω κριτήρια:
o Γενική βαθμολογία 2.0 από τα 4.0 CPA (βαθμός C) και στα δύο εξάμηνα.
o Επιτυχής ολοκλήρωση της Βασικής Εκπαίδευσης Ασφάλειας.
o Επιτυχή ολοκλήρωση δίμηνης πρακτικής στα πλοία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
o Θετική αξιολόγηση από τον υπεύθυνο στο πλοίο.
o Είναι κάτω των 27 ετών.
2. Το σχέδιο περιλαμβάνει τους πιο κάτω όρους:
o Ο κάθε δόκιμος θα έχει μια χρηματοδότηση ύψους 32,5% από μια Ναυτιλιακή Εταιρεία, και το ίδιο ποσοστό (32,5%) από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για το 2ο, 3ο & 4ο έτος σπουδών. Σύνολο 65% για κάθε χρόνο, δηλ. τα δίδακτρα για το 3 τελευταία έτη διαμορφώνονται στα €5,818.
o Το υπόλοιπο 35% παραμένει ως ποσό ύψους των €3,132 ανά έτος, δηλ. €9,396 συνολικά για το έτος 2,3 & 4*.
o Ο δόκιμος δεσμεύεται σε 3ετή εργασία στην Ναυτιλιακή Εταιρεία που τον έχει χρηματοδοτήσει (μέσος μισθός €2.700 τον μήνα).
o Μέσω της εργασίας του αποπληρώνει την χρηματοδότηση του σε 24 ισότιμες δόσεις με τον εξής τρόπο:
Η εγγυημένη πρακτική στα πλοία με μισθούς γύρω στα €700 το μήνα για 12 μήνες = €8,400, αποπληρώνει σχεδόν εξολοκλήρου το ποσό των €9,396 .
Οι Δόκιμοι της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου (ΝΑΚ), υπάρχει η δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να βοηθηθούν από λειτουργούς της ίδιας της Ακαδημίας στην εύρεση διαμονής τόσο πριν όσο και μετά την έλευσή τους στη Λάρνακα Κύπρου
Η Ναυτική Ακαδημία Βάρνας
Τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στη χώρα μας ανταγωνίζεται και η σχολή της Βάρνας στη Βουλγαρία. Στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού – Σχολή Εμποροπλοιάρχων
Ναυτική Ακαδημία Βάρνας – Nikola Vaptsarov Naval Academy φοιτούν περίπου 80 νέοι που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν στις ΑΕΝ.
Η σχολή προσφέρει πτυχία τετραετούς φοίτησης (εκπαίδευση στα αγγλικά) με ένα προπαρασκευαστικό έτος για τους μη αγγλόφωνους και μεταπτυχιακά διπλώματα (εκπαίδευση στα αγγλικά). Οι απόφοιτοι έχουν το δικαίωμα να εργαστούν σε όλες τις διεθνείς εταιρείες ανά τον κόσμο.
Το ακαδημαϊκό έτος ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου, ενώ ακολουθούν εξετάσεις μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Εκτός από τη
Σχολή Πλοιάρχων, η Βάρνα διαθέτει τα εξής τμήματα:
Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Σχολή Ραδιοηλεκτρολόγων
, Σχολή Ναυπηγών, Σχολή Διαχείρισης Θαλάσσιων Μεταφορών

Top