Είστε εδώ:
Αρχική > ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ > Θ. Κόντες: Προβλέπουμε μείωση 15% της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο

Θ. Κόντες: Προβλέπουμε μείωση 15% της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο

Η ομιλία του Θεόδωρου Κόντε, προέδρου της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας: Βρισκόμαστε στην Αρχή της πιο δύσκολης εποχής στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία επηρεάζει και την Ελλάδα στον θαλάσσιο τουρισμό.

Η πολιτική αστάθεια, η μεταναστευτική κρίση και η τρομοκρατία από τους γείτονες μας, αλλά και η σύρραξη στη Συρία και η αστάθεια στην Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ έχουν αναγκάσει εταιρείες κρουαζιέρας και tour operators να αλλάξουν προορισμούς για το 2017.

Είμαστε ικανοποιημένοι να βλέπουμε την αύξηση του τουριστικού ρεύματος επισκεπτών στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς για περαιτέρω ανάπτυξη με τις παρούσες προϋποθέσεις.

Η κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει μία αρνητική τάση συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος, με πρόβλεψη μείωσης περίπου 15 % συγκριτικά με το 2016.

Προσπάθεια γίνεται να περιορισθούν οι απώλειες από τις συνήθεις αγορές, αλλά και εντείνονται οι προσπάθειες να προωθηθούν νέες αγορές όπως Ρωσία, Κίνα, Ινδία και άλλες Ασιατικές Χώρες οι οποίες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και προωθούν group για την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης και κρουαζιέρας.

Το λιμάνι του Πειραιά είχε αύξηση σημαντική στο home porting το 2016 μετά από την αποχώρηση των operators από την Κωνσταντινούπολη για λόγους ασφαλείας μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα.

Πρέπει να γίνουν προσπάθειες να διατηρηθεί και ει δυνατόν να αυξηθεί επιπλέον η κίνηση αυτή ιδιαίτερα στο home porting με τα ανάλογα οφέλη για το μεγαλύτερο λιμάνι της Χώρας, αλλά και την οικονομία της πατρίδος μας γενικότερα. Η καθιέρωση του Πειραιά ως κέντρο κρουαζιέρας Ανατολική Μεσόγειο είναι καθήκον όλων μας και πρέπει να πετύχουμε τον στόχο αυτό βελτιώνοντας περαιτέρω τις Υποδομές και προσφέροντας εξαιρετικές Υπηρεσίες σε μία τόσο ανταγωνιστική αγορά.

Η τεράστια ακτογραμμή μας και τα πλέον από 42 νησιά κρουαζιέρας που συνεχώς αυξάνονται λόγω της ζήτησης νέων προορισμών δείχνουν ιδιαίτερη δυναμική στην κρουαζιέρα συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων “Short Cruising” και “Cruise and Stay” εις διάφορες περιοχές με μοναδικές εμπειρίες για τους τουρίστες.

Η αγορά της Ασίας στην κρουαζιέρα συνεχώς αυξανόμενη σε ποσοστό περίπου 24 % ετησίως με ιδιαίτερα οικονομικά οφέλη για τις εταιρείες είναι ο ιδιαίτερα απειλητικός ανταγωνιστής μας.

Συνοψίζοντας πρέπει να αναφερθούμε στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών σε όλους τους Ελληνικούς λιμένες κρουαζιέρας με βελτίωση υπηρεσιών στα πλοία, τις εταιρείες και στους επισκέπτες με τα ανάλογα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και προώθηση των τουριστικών προορισμών.

Το Berth Allocation και η απλοποίηση της έκδοσης visas για Non Schengen τουρίστες είναι επίσης στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων να επιλυθούν μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας.

Τα Ποσειδώνια Sea Tourism Forum 4η έκδοση που διοργανώνεται σύντομα στην Αθήνα θα δώσει ευκαιρίες συζητήσεων για να γίνουν οι ανάλογοι προγραμματισμοί για τα επόμενα έτη και βελτιωθούν οι προϋποθέσεις εις την περιοχή προς όφελος της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο με κορυφαίους τους Ελληνικούς προορισμούς.

 

Top