Είστε εδώ:
Αρχική > ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ > Πέθανε ο Νίκος Βαρβατές

Πέθανε ο Νίκος Βαρβατές

Από οξυ έμφραγμα του μυοκαρδίου πέθανε το μεσημερι της Πεμπτης 3 Ιανουαριου ο εφοπλιστής Νίκος Βαρβατές, την ώρα που βρισκόταν με φιλική παρέα στο γνωστό στέκι του Πειραιά Liberty. Καταγόταν απο τη Σάμο και κατοικούσε μόνιμα στον Πειραιά. Ίδρυσε την ναυτιλιακή εταιρία Naftotrade η οποία πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη έφθασε να διαθέτει τον μεγαλύτερο εξειδικευμένο στόλο μεταφοράς τσιμέντου στη Μεσόγειο. Όμως, η καθυστέρηση στην εξόφληση των υποχρεώσεων του στις Τράπεζες για τα νεότευκτα πλοία που είχε κατασκευάσει σε Ναυπηγείο της Τουρκίας τον οδήγησε σε περιπέτειες με αποτέλεσμα τα περισσότερα του πλοία να κατασχεθούν. Τα γεγονότα της Λιβύης αποτέλεσαν καταλυτικό παράγοντα στην εξέλιξη της ναυτιλιακής του εταιρίας, δεδομένου ότι σχεδόν αποκλειστικά μετέφερε τσιμέντο στη χώρα αυτή. Η διάλυση του κεντρικού κράτους της Λιβύης και η αδυναμία του να εξοφληθεί για τις μεταφορές που πραγματοποίησαν τα πλοία του ήταν η κύρια αιτία για την ουσιαστικά χρεωκοπία της εταιρίας. Στη συνέχεια, με μεγάλες προσπάθειες, προσπάθησε να ανασυγκροτήσει την εταιρία επαναφέροντας δύο παλαιά τσιμεντάδικα πλοία τα οποία είχε παροπλίσει. Είναι γεγονός ότι η αιφνίδιες αλλαγές από την «Αραβική άνοιξη» επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργία της εταιρίας του, η οποία ήταν απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει παρόμοιους κινδύνους.
Ο Νίκος Βαρβατές σπούδασε στην Ιταλία Ναυπηγός και συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα. Στη Νάπολη γνώρισε και την γυναίκα του που φοιτούσε την Ιατρική Σχολή. Απόκτησε μαζί της δύο κόρες, ο οποίες εργάσθηκαν στην οικογενειακή επιχείρηση. Διατέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, από το 2000 έως και το 2012. Διαδεχθηκε τον Σπυρο Αλεξανδράτο. Πρωτοστάτησε στην μετονομασία της «Ένωσης Εφοπλιστών Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων» το 2008 της μετονομασίας της σε «Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων». Στόχος του ήταν να αρθεί το εμπόδιο που όριζε ότι μπορούσαν να εγγραφούν μέλη μόνο όσοι πλοιοκτήτες είχαν πλοία έως 4.500 κόρους, καθώς έβλεπε πως στον χώρο της μεσογειακής ναυτιλίας δραστηριοποιούνταν πλοιοκτήτες με πλοία χωρητικότητας έως και 30.000 κόρων. Για τον Νίκο Βαρβατέ ήταν, επίσης, σημαντική και επιβεβλημένη η ανανέωση του στόλου προκειμένου η ελληνική σημαία να παραμείνει ανταγωνιστική και εγγύηση στις θαλάσσιες μεταφορές στη Μεσόγειο, καθώς και στις λεγόμενες διαδρομές «μικρών αποστάσεων».

Την σταδιοδρομία του στον χώρο της ναυτιλίας την ξεκίνησε ως ναυπηγός και κατόρθωσε να δημιουργήσει μία από τις πιο μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων μεταφοράς τσιμέντου διεθνώς αλλά και φορτηγών πλοίων, τη «Naftotrade».

Ήταν ένας αυτοδημιούργητος πλοιοκτήτης που κατάφερε να φτάσει ψηλά στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις. Ενώ για την προσφορά του στον χώρο του ναυτιλιακού επιχειρείν είχε βραβευθεί και με το Βραβείο Ευκράντη στην κατηγορία «Ναυτιλιακές Προσωπικότητες της Χρονιάς 2008». Ο πατέρας του ηταν καραβοκύρης και ο παππούς του καραβομαραγκός στη Σάμο.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στις 11.30, το πρωί, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΡΒΑΤΕ

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Νίκου Βαρβατέ, δήλωσε:

«Ο Νίκος Βαρβατές υπήρξε ένας αντιπροσωπευτικός Πειραιώτης της μεταπολεμικής γενιάς. Απλός, προσιτός, αυτοδημιούργητος, δυναμικός και λαϊκός. Ποτέ δεν ξέχασε την καταγωγή του και γι αυτό, μέχρι το τέλος της ζωής του, έμενε, στην γειτονιά που μεγάλωσε, στα Μανιάτικα.
Η ναυτιλία ήταν η μεγάλη του αγάπη και ο Ολυμπιακός το πάθος του.
Συμμετείχε στα κοινά και ο κλάδος του τον είχε εκλέξει στο ανώτατο αξίωμα της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων. Τέτοιοι άνθρωποι, που άφησαν το στίγμα τους στον Πειραιά, όπως ο Νίκος Βαρβατές, δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Στους οικείους του εκφράζω θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια.»

Ο ΝΟΤΗΣ ΑΝΑΝΑΝΙΑΔΗΣ

Ο Νίκος Βαρβατές ήλθε γελώντας στο Liberty, να δει πέντε έξι φίλους, που είπαμε να τα πούμε και να τα πιούμε μετά τις διακοπές των Εορτών. Βρεθήκαμε στο Liberty, στην Τερψιθέα, ο Μιχάλης, ο Νίκος, ο Αλέκος, ο Γιώργος, ο Στέφανος, ο άλλος Αλέκος, εγώ και κάποιοι άλλοι που ίσως δεν θυμάμαι. Ήταν χαμογελαστός, σχεδόν ευτυχισμένος κι έκανε πλάκα και χάριζε το γέλιο αυτό, που ήταν γνωστό στο λιμάνι και στον Πειραιά σε όσους τον γνώριζαν, απλόχερα.

Μόλις 68 ετών, ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Μικρών Αποστάσεων, έφυγε εκεί, μπροστά στα μάτια μας. Δεν έχει ίσως νόημα να πούμε πως ο μόνος που γνώριζε τον τρόπο, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, προσπάθησε να τον επαναφέρει. Και ο γιατρός του Οίκου του Ναύτη, που τρέξαμε και τον φέραμε, προσπάθησε. Και οι διασώστες του ΕΚΑΝ επί σχεδόν μια ώρα, προσπάθησαν. Ο Βαρβατές είχε φύγει. Όπως σχεδόν μας είχε συστηθεί. Με ένα χαμόγελο στα χείλη.

Η ΕΝΩΣΗ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

Λόγω του αιφνιδίου θανάτου του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΡΒΑΤΕ, επίτιμου Προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, συνήλθε εκτάκτως μετά το αιφνίδιο και θλιβερό άγγελμα του θανάτου του επίλεκτου στελέχους της ναυτιλιακής κοινότητας, και επί σειρά ετών Προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, πολύτιμου συναδέλφου και συνεργάτη ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΡΒΑΤΕ και αφού άκουσε τον Πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Σημαντώνη, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξαίρετη προσωπικότητα του μεταστάντος και την ανεκτίμητη προσφορά του στη ναυτιλία,
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ
 Να υποβληθούν τα συλλυπητήρια της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων στην οικογένεια του μεταστάντος.
 Να κατατεθεί στεφάνι εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου.
 Να παραστούν ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στην κηδεία του μεταστάντος.
 Να διατεθεί στη μνήμη του ποσό για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
 Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον Τύπο.

Top