Είστε εδώ:
Αρχική > ΛΙΜΑΝΙΑ > Παραχώρηση χερσαίας ζώνης σε Δήμους και σε εταιρίες απο τον ΟΛ Ηγουμενίτσας

Παραχώρηση χερσαίας ζώνης σε Δήμους και σε εταιρίες απο τον ΟΛ Ηγουμενίτσας

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Ηγουμενίτσα για υπηρεσιακούς λόγους, που αφορούσαν κυρίως την πρόοδο των εργασιών στο Λιμάνι, τις εξελίξεις στο θέμα απόδοσης της χερσαία ζώνη κ.λπ., είδαν το φως της δημοσιότητας δηλώσεις σχετικές με τα θέματα που ανακοινώθηκαν. Επ’ αυτών ως διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Πέραν κάθε αμφισβήτησης – προσπερνώντας δικαιολογίες από το παρελθόν – το «Βόρειο Τμήμα» της χερσαίας ζώνης ήταν «ορφανό» και εξ’ αυτού του γεγονότος, εγκαταλελειμμένο στην τύχη του.

Με αυτό δεδομένο, ο Ο.Λ.ΗΓ. δεν μπορούσε εκ του Νόμου να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχαρακτηρισμού – η οποία δεν είχε γίνει κατά το παρελθόν – της χερσαίας ζώνης. Αυτό κατέστη δυνατό με την απόφαση του πρ. Υπουργού Ναυτιλίας κ. Δρίτσα με την οποία ανεκλήθη προηγούμενη υπουργική απόφαση ως μη σύννομή και επανήλθε το επίμαχο τμήμα στη δικαιοδοσία του Ο.Λ.ΗΓ.

Της υπ’ αριθμ. 1/2017 απόφασης του Διοικητικού Συμβούλιο του Ο.Λ.ΗΓ. προηγήθηκε:

  •   Συνάντηση – συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων κ. Χρήστου Λαμπρίδη για τη διαδικασία παραχώρησης στο Δήμο. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΗΓ. κ. Ανδρέας Νταής και ως εκπρόσωπος του Δήμου Ηγουμενίτσας, ο Αντιδήμαρχος κ. Σωτήριος Μήτσης.
  •   Δημόσια δήλωση του τότε Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιου Πιτσιόρλα στη συνάντηση με τους Δημάρχους Πόλεων που έχουν Λιμάνια Εθνικού χαρακτήρα και των αντίστοιχων Προέδρων των Οργανισμών Λιμένων, με την οποία επιβεβαιώθηκε η πρόθεση και βούληση να παραχωρούνται στους οικείους Δήμους οι χώροι που δεν χρησιμοποιούνται για ανάγκες των Λιμένων, με οριστικό τρόπο. Στην ίδια συνάντηση, από τον τότε Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα, ετέθη και το θέμα παραχώρησης στους Δήμους του ποσοστού 2%-3% των εσόδων των Οργανισμών Λιμένων, που παραχωρείται μέχρι σήμερα στο κράτος. Σημειωτέον ότι οι Οργανισμοί Λιμένος συμμετέχουν στην εξόφληση του δημόσιου χρέους με αρκετά υψηλό ποσό ετησίως.
  •   Τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Λιμένων κ. Λαμπρίδη, του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Λώλου και του Προέδρου του Ο.Λ.ΗΓ. κ. Νταή, όπου μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες συζητήθηκαν οι τρόποι και οι διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν για την παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Επελέγη η διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην Πάτρα, λύση οριστική που δεν επηρεάζεται ούτε αλλάζει ανάλογα με τις κατά καιρούς σχέσεις Δήμου – Οργανισμού Λιμένος.
  •   Τέλος, με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργός Ναυτιλίας ο κ. Κουρουμπλής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας στις 30/12/2016, με τη συμμετοχή του Δημάρχου κ. Λώλου, του Προέδρου του Ο.Λ.ΗΓ. κ. Νταή, του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Λιάγκου και του Γ.Γ. κ. Λαμπρίδη. Ετέθη από τον κ. Υπουργό επιτακτικά το θέμα να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αποχαρακτηρισμού των υπό παραχώρηση τμημάτων.
  •   Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, εκπόνησε τα τοπογραφικά διαγράμματα και το Διοικητικό Συμβούλιο του, στη συνεδρίαση της 28/01/2017 αποφάσισε την οριστικοποίηση και την έγκριση της εισήγησης με τα συνημμένα τοπογραφικά.
  •   Ακολούθως ο φάκελος με τα απαραίτητα έγγραφα και τις μελέτες εστάλη στο ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται η γενική συνέλευση των μετόχων του να αποφασίσει τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας όπως προβλέπεται από το Νόμο.
  •   Παράλληλα, με την προσωρινή επιστροφή της χερσαίας ζώνης στη δικαιοδοσία μας, ο Οργανισμός Λιμένα προχώρησε σε μικρής έκτασης έργα στην υπό παραχώρηση περιοχή, ώστε αυτή να είναι έτοιμη προς χρήση, όταν δοθεί στην τοπική κοινωνία.Είναι σαφές ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, του Υπουργείου και της Κυβέρνησης η απόδοση των εκτάσεων αυτών στην Αυτοδιοίκηση. Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν σαφείς, σε ότι αφορά το θέμα παραχώρησης των χώρων που δεν εξυπηρετούν σε λιμενικές δραστηριότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση στους πολίτες.

    Έμπρακτα παραδείγματα οι χερσαίοι χώροι που αποδίδονται ή δρομολογείται η απόδοσή

τους σταδιακά αλλά σταθερά στην Αυτοδιοίκηση:

  • –  Λιμένα Πάτρας
  • –  Πειραιά, Σαλαμίνας, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος
  • –  Λιμένα Καβάλας
  • –  Λιμένα ΗγουμενίτσαςΑπό τα δεδομένα, δεν προκύπτει ότι υπήρχε κατά το παρελθόν από τις Κυβερνήσεις ανάλογη πολιτική θέση για παραχώρηση, αλλά και σήμερα δεν προκύπτει ανάλογη πολιτική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επ’ αυτού.

    Είναι επίσης, σαφές ότι ο Οργανισμός γράφοντας ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του με την τοπική κοινωνία, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται έμπρακτα μιας και σε όλη τη μέχρι σήμερα πορεία για το θέμα αυτό υπήρχε άψογη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Θεωρούμε πως επιδίωξη όλων των παροικούντων εν Ηγουμενίτση, είναι η επίλυση του ζητήματος, σύννομα και η -με οριστικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο- απόδοση των τμημάτων αυτών στην Αυτοδιοίκηση και στους πολίτες.

Εξάλλου, ο  Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας αποφάσισε τη προσωρινή παραχώρηση χρήσης χώρων στον Τερματικό Σταθμό 2 του Νέου Λιμένα για τη δραστηριοποίηση των Ναυτιλιακών Εταιριών στην έκδοση εισιτηρίων και αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων και φορτωτικών και στη διενέργεια check-in, στα πλαίσια της παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης των χρηστών του Λιμένα.Η διάρκεια των παραχωρήσεων είναι για τρία έτη. Με δεδομένο ότι το μηνιαίο αντάλλαγμα για τη χρήση των γραφείων στον Τερματικό Σταθμό 1 είναι 25 ευρώ /τ.μ. μηνιαίως και ότι ένα μέρος της κίνησης των φορτηγών (περίπου 40% αυτών) εξυπηρετείται πλέον στον Τερματικό Σταθμό 2 (δρομολόγια προς Ανκόνα και Τεργέστη), το μηνιαίο αντάλλαγμα στους νέους χώρους θα είναι 10 ευρώ/τ.μ.) πλέον χαρτοσήμου.Οι αποφάσεις αφορούν τις παρακάτω εταιρείες και πλοία:SUPERFAST ONE (HELLAS) INC SUPERFAST ISUPERFAST IISUPERFAST XI MINOAN LINES CRUISE OLYMPIAΙCARUS PALACEEUROFERRYEGNATIAEUROFERRYOLYMPIAANEK A.E.OLYMPICCHAMPIONASTERIONHELLENIC SPIRIT

Top