Είστε εδώ:
Αρχική > ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ > Π. Κουρουμπλής: «Η Ελλάδα, προάγει την ασφάλεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας»

Π. Κουρουμπλής: «Η Ελλάδα, προάγει την ασφάλεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας»

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Kitack Lim, και με την Πρόεδρο του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου Dr. Cleopatra Doumbia Henry είχε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2018».
Κατά τις συναντήσεις οι οποίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, οι κκ Κουρουμπλής και Kitack Lim αντάλλαξαν απόψεις επί επίκαιρων ναυτιλιακών θεμάτων, μείζονος ενδιαφέροντος, όπως:
– Η προώθηση και περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου του ΙΜΟ, σε συνάρτηση και με το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας 2018 “IMO 70: Our Heritage – Better Shipping for a Better Future ”.
– Επίκαιρες εξελίξεις γύρω από τη μείωση των αερίων εκπομπών της ναυτιλίας, μετά από την υιοθέτηση της αρχικής Στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία και ενόψει της διεθνούς εφαρμογής των νέων ορίων ως προς στην περιεκτικότητα των καυσίμων των πλοίων σε θείο.
– Η αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων του Οργανισμού, ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για την προώθηση της ποιότητας στη ναυτιλία και των ίσων όρων ανταγωνισμού.
– Η συνεργασία με το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο (World Maritime University – WMU), στο πλαίσιο αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η περαιτέρω υποστήριξη του κρίσιμου θεσμικού ρόλου του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Οργανισμού για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν στη διεθνή ναυτιλία, η οποία ευστόχως αναδεικνύεται και από το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας. Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την αταλάντευτη προσήλωση της Ελλάδας στους στόχους του Οργανισμού και στην αποφυγή αμφισβήτησης του ρόλου του ΙΜΟ μέσω περιφερειακών πρωτοβουλιών, οι οποίες διαταράσσουν το ομοιόμορφο πλαίσιο λειτουργίας της διεθνούς ναυτιλίας. Ο κ. Kitack Lim επιβεβαίωσε την προσήλωσή του στο όραμα του ΙΜΟ και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη διαχρονική υποστήριξή της στο έργο του Οργανισμού.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαίωσαν την καθοριστική συνεισφορά της ναυτιλίας στη διεξαγωγή του παγκόσμιου εμπορίου, με τον πλέον περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη υιοθέτηση από τον ΙΜΟ της αρχικής Στρατηγικής για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία. Ο κ. Κουρουμπλής παράλληλα γνωστοποίησε την πρόθεση εποικοδομητικής συνεργασίας της Ελλάδας με τα Κράτη Μέλη του ΙΜΟ, καθώς και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της στρατηγικής ΙΜΟ, για τη μείωση των αερίων εκπομπών, αλλά και για να εφαρμοστούν, από 01.01.2020 με τον πλέον λειτουργικό τρόπο, τα νέα μειωμένα όρια περιεκτικότητας σε θείο των καυσίμων ναυτιλίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του θαλάσσιου εμπορίου και των ίσων όρων ανταγωνισμού.
Επιπρόσθετα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής των Διεθνών Συμβάσεων του Οργανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του ΙΜΟ που σχετίζονται με την ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος ελέγχου των κρατών μελών του ΙΜΟ, στο οποίο η χώρα μας αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση.
Παράλληλα, ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την πρόθεση εμβάθυνσης της συνεργασίας της χώρας μας με το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του υφιστάμενου Μνημονίου Συνεργασίας του WMU με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με γνώμονα πάντοτε τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την υποστήριξη της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας, με κατάλληλα καταρτισμένα και εξειδικευμένα στελέχη. Στο θέμα αυτό, η ανταπόκριση του κ. Kitack Lim και της παρισταμένης στη συνάντηση Προέδρου του Ιδρύματος, Dr. Cleopatra Doumbia – Henry, ήταν θετική.
Ο κ. Κουρουμπλής και οι συνομιλητές του συμφώνησαν να συνεχίσουν την τακτική τους επικοινωνία και δομημένη συνεργασία τόσο επί των ανωτέρω αντικειμένων όσο και επί του συνόλου των θεμάτων που αφορούν τη ναυτιλία και τον ΙΜΟ, προκειμένου η ναυτιλία να συνεχίσει απρόσκοπτα να εξυπηρετεί το διεθνές εμπόριο, την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.
Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:
«Είχα σήμερα την τιμή να συναντήσω, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια 2018, τον εξοχότατο Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) κ. Kitack Lim Lim και την Πρόεδρο του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου Dr. Cleopatra Doumbia Henry.
Με τους υψηλούς επισκέπτες μας, που τιμούν με την παρουσία τους όλη τη ναυτική Ελλάδα, ανταλλάξαμε απόψεις επί ευρέος πεδίου επίκαιρων ναυτιλιακών αντικειμένων που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλασσίων μεταφορών για τα επόμενα χρόνια, ως βασικού πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και της ποιοτικής απασχόλησης. Συμφωνήσαμε ότι η ποιότητα στη ναυτιλία, η προστασία του περιβάλλοντος και η επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα παραμένουν πάντα ο γνώμονας των δράσεών μας.
Η Ελλάδα, με την ευθύνη που έχει ως η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στον κόσμο, θα συνεχίσει να επιδιώκει στον ΙΜΟ, στην Ε.Ε. αλλά και διμερώς την υλοποίηση πολιτικών που προάγουν την ασφάλεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται και επαυξάνεται το κοινωνικό μέρισμα από την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της ναυτιλίας των Eλλήνων και για την πατρίδα μας.»

Top