Είστε εδώ:
Αρχική > ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ > Π. Κουρουμπλής: Η ευρωπαϊκή ναυτιλία πρέπει να είναι ανταγωνιστική

Π. Κουρουμπλής: Η ευρωπαϊκή ναυτιλία πρέπει να είναι ανταγωνιστική

Η ομιλία του υπουργού Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στη σύνοδο υπουργών Μεταφορών που έγινε στη Μάλτα: Κύριε πρόεδρε θα ήθελα να ευχαριστήσω τη μαλτέζικη προεδρία … για την πολύ σοβαρή οργάνωση της προσπάθειας των συναντήσεων των σημερινών και για τη φιλοξενία που νιώσαμε όλοι σ’ αυτή την πολύ όμορφη χώρα.

Η ναυτιλία συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ. Συνεισφέρει με 140 δισεκατομμύρια στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και με 2,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αυτά τα μεγέθη δείχνουν την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες ενιαίες πολιτικές. Και μάλιστα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στο μέτρο που οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επόμενα δέκα χρόνια η παγκόσμια ναυτιλία θα έχει ανάγκη από 150.000 στελέχη πρώτης γραμμής. Άρα η ΕΕ πρέπει να συμβάλλει στην παρότρυνση νέων, σε επίπεδο επαγγελματικού προσανατολισμού, προς τη Ναυτιλία.

Θέλω να ευχαριστήσω την Μαλτέζικη προεδρία για την συμπερίληψη της Νησιωτικής Πολιτικής στην Διακήρυξη. Είναι πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί επιτέλους ανοίγει ο δρόμος για μια σοβαρή ευρωπαϊκή νησιωτική πολιτική, ώστε η έννοια της εδαφικής συνοχής να αποκτήσει περιεχόμενο και οι κάτοικοι των νησιών των ευρωπαϊκών χωρών να νιώσουν ότι είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

Θέλω επίσης να τονίσω την ανάγκη για ανταγωνιστική ναυτιλία. Πρέπει η ευρωπαϊκή ναυτιλία να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές της, σε άλλες περιοχές. Γι’ αυτό θα πρέπει να εκπονηθούν κανόνες στα πλαίσια των κατευθυντηρίων γραμμών και των κρατικών ενισχύσεων. Κι εδώ θα πρέπει να τονίσω την ανάγκη ώστε η βιομηχανία της Ναυτιλίας να στηρίξει την προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων στο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη και τις αρνητικές εξελίξεις που υπάρχουν στο κλίμα. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την τεχνολογία και τα νέα καύσιμα. Παράλληλα όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα πλοία.

Θέλω επίσης να τονίσω και να χαιρετήσω την πρωτοβουλία για την ψηφιακή ευρωπαϊκή ναυτιλιακή θυρίδα. Είναι μια προσπάθεια αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, που θα συμβάλλουν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στον περιορισμό των προβλημάτων που δημιουργεί η έλλειψη καλής λειτουργικότητας στον τομέα αυτό.

Επίσης θέλω να χαιρετήσω την προσπάθεια της Επιτρόπου για περισσότερο διάλογο με τον ΙΜΟ. Γιατί στα πλαίσια του ΙΜΟ θα μπορούμε να προωθήσουμε πολιτικές παγκόσμιες, δεδομένου ότι η ναυτιλία δεν είναι μια περιφερειακή αλλά μια παγκόσμια υπόθεση.

Θέλω να πιστεύω ότι τον Ιούνιο η διακήρυξη της Βαλέτας, που πραγματικά είναι μια εξαιρετικά ποιοτική δουλειά που έγινε από τις προσπάθεια όλων, θα είναι πλέον μια πραγματικότητα για τις πολιτικές της ΕΕ.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω και πάλι τη μαλτέζικη προεδρία και να ευχηθώ τα καλύτερα στην καθεμία και στον κάθε υπουργό που συμμετέχουν σ’ αυτή την συνάντηση.

Top