Είστε εδώ:
Αρχική > ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ > Π. Κουρουμπλής: «Η κυβέρνηση ασχολείται με την Ελλάδα και η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Π. Κουρουμπλής: «Η κυβέρνηση ασχολείται με την Ελλάδα και η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Οξεία επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση εξαπέλυσε σήμερα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αφορμή την αντιπαράθεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, που ξέσπασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, που προβλέπει την κύρωση της διεθνούς σύμβασης για τον έλεγχο και τη διαχείριση του έρματος και των ιζημάτων που προέρχονται από τα πλοία.

«Λαγός την φτέρη έσειε κακό του κεφαλιού του», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και πρόσθεσε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση τελεί πραγματικά σε σύγχυση και σε πανικό, γιατί έκλεισε η περίφημη αξιολόγηση και καταρρίπτεται πλέον το επιχείρημα που κρατούσε μια έστω επιφανειακή, επιδερμική ισορροπία στην τριχοτομημένη ΝΔ, το επιχείρημα δηλαδή των εκλογών. Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η Αξιωματική Αντιπολίτευση ουδέποτε στήριξε την κυβέρνηση, ακόμα και για θέματα κρίσιμα, όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ποσού.

Όπως είπε, από σήμερα η κυβέρνηση αρχίζει μια νέα προσπάθεια για να ορθοποδήσει η χώρα. «Επιτέλους αυτό το μαρτύριο κλείνει. Εκείνο που πρέπει τώρα να κάνουμε και εκείνο που θα κάνει η κυβέρνηση, είναι να αρχίσει μια νέα προσπάθεια. Γιατί ο στόχος είναι να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την περίφημη επιτροπεία και να μειώσουμε όσο γίνεται περισσότερο τις εξαρτήσεις, τις επιβολές και τις απαιτήσεις όλων αυτών των περίφημων δανειστών. Η κυβέρνηση ασχολείται με την Ελλάδα και η ΝΔ ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μας κρίνει όλους ο Ελληνικός Λαός», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

Σε ότι αφορά το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση του θαλασσίου έρματος και των ιζημάτων, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε δύο ζητήματα. Πρώτον ότι με τον εξοπλισμό που αναγκάζονται να εφοδιαστούν τα πλοία προστατεύονται οι ελληνικές θάλασσες, ενώ το κόστος του επιβαρύνει αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες των πλοίων. Δεύτερον ότι η εγκατάσταση του εξοπλισμού δημιουργεί προοπτικές για ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Αυτό, όπως είπε, αποτελεί ακόμα μία προσπάθεια σε όσες γίνονται προς την Cosco και την Ε.Ε. για να αναζωογονηθεί ο τομέας της ναυπηγοεπισκευής.

 

Ομιλία ΥΝΑΝΠ για το σχέδιο νόμου περί θαλασσέρματος και ιζημάτων

«Με τις νέες διατάξεις έχουμε ένα συμπληρωματικό πλαίσιο κανόνων, στο πλαίσιο του ΙΜΟ. Δημιουργούμε έτσι ένα θεσμικό πλαίσιο για να προστατευτεί κυρίως το περιβάλλον. Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα που χρειάζεται τη φροντίδα όλων μας. Το νέο θεσμικό πλαίσιο ορίζει τον εξοπλισμό που πρέπει να έχουν τα πλοία και κατά συνέπεια θα το επωμιστούν οι εφοπλιστές. Πρόκειται για εξοπλισμό που το κόστους του, ανάλογα και με το μέγεθος του πλοίου, μπορεί να φτάσει το ένα εκατομμύριο. Η εγκατάσταση του εξοπλισμού μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να αναπτυχθεί δραστηριότητα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει μέτρα που προστατεύουν το οικολογικό περιβάλλον και συμβάλλουν στην κοινωνική ανάπτυξη γιατί προστατεύουν και τον ίδιο τον άνθρωπο από μικρόβια και μικροοργανισμούς που μεταφέρονται στις δεξαμενές έρματος των πλοίων και αποβάλλονται στη θάλασσα, οπότε επηρεάζουν τη θάλασσα σε λιμάνια και παραλίες. Το νέο θεσμικό πλαίσιο αναχαιτίζει αυτές τις καταστάσεις.

Για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και την Cosco πρέπει να πω ότι με τους νόμους του κράτους που περιγράφουν τις υποχρεώσεις της εταιρίας, βάσει των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, η Cosco έχει δεσμευτεί ότι θα επισκευάσει τις δεξαμενές του παλιού ΟΛΠ και θα προχωρήσει στην τοποθέτηση μιας μεγάλης, πλωτής δεξαμενής 80.000 τόνων και ακόμα μίας, μεγαλύτερης, 300.000 – 350.000 τόνων. Σε αυτή την κατεύθυνση πιέζει και το Υπουργείο. Αυτό και μόνο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός τομέα που τα προηγούμενα χρόνια έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια, από λαθεμένους χειρισμούς, δημιουργήθηκαν καταστάσεις που ουσιαστικά έφεραν πίσω την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευής, ενός τομέα που τροφοδοτούσε την περιοχή γύρω από τα ναυπηγεία σε θέσεις εργασίας και επαγγελματικές δραστηριότητες.

Σήμερα η κυβέρνηση ξεκινάει νέα προσπάθεια στην ναυπηγοεπισκευή, ζητώντας από την Cosco να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη της υποχρέωση κατά προτεραιότητα, αλλά και προσπαθώντας με την Ε.Ε. να απελευθερώσει τον Σκαραμαγκά από τις δεσμεύσεις που του έχουν επιβληθεί εξαιτίας των λεγόμενων κρατικών επιδοτήσεων. Παράλληλα προσπαθεί να δημιουργήσει όρους ανάπτυξης στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου.

Θεωρούμε ότι με το θεσμικό πλαίσιο που σήμερα ψηφίζουμε, δίνουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να είναι ακόμα μία χώρα, στο πλαίσιο του ΙΜΟ που αναγνωρίζει την ανάγκη θέσπισης αυτών των κανόνων. Και να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας που για εμάς, η γαλάζια ανάπτυξη είναι ένας πολύ κρίσιμος τομέας που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας. Συνδέεται με τον τουρισμό, με την αλιεία, με την ανάπτυξη των λιμανιών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η επιβάρυνση που προκύπτει από το νέο αυτό νομικό πλαίσιο, δεν αφορά κανέναν άλλον τομέα παρά μόνο τους ιδιοκτήτες των πλοίων».

Δευτερολογία ΥΝΑΝΠ

«Λαγός τη φτέρη έσειε κακό του κεφαλιού του». Άκουσα την Αξιωματική Αντιπολίτευση να τελεί πραγματικά σε σύγχυση και σε πανικό, γιατί έκλεισε η περίφημη αξιολόγηση και καταρρίπτεται πλέον το επιχείρημα που κρατούσε μια έστω επιφανειακή και επιδερμική ισορροπία στην τριχοτομημένη ΝΔ, το επιχείρημα των εκλογών.

Κύριε πρόεδρε, αφού ήταν τόσο μεγάλο το πρόβλημα που δεν έγινε η διαβούλευση, πως τελικά στη Βουλή, στην Επιτροπή, η ΝΔ εκτός από τον κ. Αθανασίου, δεν ξέρω αν ενδιαφέρθηκε κάποιος άλλος βουλευτής να μιλήσει; Και τελικά, για να ξέρει ο Ελληνικός Λαός, αυτό το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε, της έλλειψης διαβούλευσης, είχε σαν αποτέλεσμα μόνο τρεις βουλευτές να κάνουν από μια μικρή παρατήρηση στη συζήτηση. Κατά τα άλλα, λέμε αυτό που λέμε.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η Αξιωματική Αντιπολίτευση που διεκδικεί κάποια στιγμή να κυβερνήσει την Ελλάδα διακατέχεται από τη λογική του χρυσόψαρου. Ξέχασαν τα “Ζάππεια”, ξέχασαν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις στον Ελληνικό Λαό και το τι κάνανε μετά. Και τώρα μας λένε εδώ, περί άλλων πραγμάτων. Μας λέγανε «να κλείσετε γρήγορα την αξιολόγηση». Κι ενώ η κυβέρνηση προσπαθούσε να περιορίσει όλες αυτές τις παράλογες απαιτήσεις οι οποίες προέρχονται από τους περίφημους δανειστές μας, ιδιαίτερα σε δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα για τα οποία όλοι πονάμε – εγώ να αναγνωρίσω αυτό που δεν αναγνωρίζουν οι ίδιοι, να αναγνωρίσω ότι και αυτοί αγωνιούν για το θέμα των συντάξεων και το θέμα του αφορολόγητου – ουδέποτε, ούτε και την κρίσιμη στιγμή, κ. πρόεδρε, βρέθηκαν δίπλα στην κυβέρνηση που διαπραγματευόταν το θέμα των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Εάν ακούσατε και τώρα τον κ. Δένδια, τώρα αυτή τη στιγμή, πρώτα έριξε την ευθύνη στην κυβέρνηση και μετά στους δανειστές. Και αυτό έγινε για τυπικούς λόγους, για να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι είπε και μια κουβέντα για τους δανειστές. Δηλαδή όλα τα φταίει η ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή ήθελε η ελληνική κυβέρνηση να κόψει τις συντάξεις, ήθελε να κατεβάσει το αφορολόγητο και δεν το ήθελαν οι δανειστές. Φαίνεται ότι αυτό μας λένε.

Και έρχονται σήμερα και μιλούν όταν θεσμικός παράγοντας του δημόσιου βίου βγήκε και είπε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι αυτές που είναι. Ποιος από την Αξιωματική Αντιπολίτευση άσκησε κριτική σε αυτή την τοποθέτηση; Κανένας κ. πρόεδρε.

Σήμερα λοιπόν, επιτέλους αυτό το μαρτύριο κλείνει. Μέχρι χθες κυβερνούσατε χρόνια ολόκληρα την Ελλάδα. Θα έρθει η ώρα των εκλογών στο τέλος της τετραετίας και θα κριθούμε όλοι. Και εμείς που κυβερνάμε και εσείς που αντιπολιτεύεστε. Κάντε λίγη υπομονή.

Εκείνο που πρέπει τώρα να κάνουμε και εκείνο που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να αρχίσει η νέα προσπάθεια. Μια νέα προσπάθεια. Γιατί ο στόχος είναι να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την περίφημη επιτροπεία και να μειώσουμε όσο γίνεται περισσότερο τις εξαρτήσεις, τις επιβολές και τις απαιτήσεις όλων αυτών των περίφημων δανειστών. Η κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάει μια νέα προσπάθεια. Η κυβέρνηση ασχολείται με την Ελλάδα. Εσείς ασχολείστε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός».

 

Top