Είστε εδώ:
Αρχική > ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ > «Στρατηγικός μας στόχος η ενίσχυση της Γαλάζιας Οικονομίας»

«Στρατηγικός μας στόχος η ενίσχυση της Γαλάζιας Οικονομίας»

Με αφορμή την διοργάνωση από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, υπό την αιγίδα του ΥΝΑΝΠ, διήμερου επιστημονικού συμποσίου με τίτλο «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» στις 26 και 27 Μαΐου, στο οποίο θα είναι κεντρικός ομιλητής, μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή 10 στην Ενημέρωση (με τον Νίκο Αγγελίδη και τον Χρήστο Παγώνη), ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Μια χρήσιμη ευκαιρία.


«Από την πλευρά μου, οφείλω καταρχήν, να ευχαριστήσω το Πανεπιστήμιο Πειραιά για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτού του Συμποσίου. Είναι πραγματικά μια χρήσιμη ευκαιρία, για όλους μας, να εμπλουτίσουμε το σχεδιασμό μας για την νησιωτικότητα και για να υπάρξει μια σύνθεση απόψεων μέσα από τις προτάσεις που θα κατατεθούν, τόσο από πλευράς του επιστημονικού κόσμου, όσο και του κόσμου της επιχειρηματικότητας και θεσμικών παραγόντων».
«Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του Συμποσίου».
Στρατηγικός μας στόχος η Γαλάζια Οικονομία
«Το συγκεκριμένο συμπόσιο έχει σαν θεματολογία την οργάνωση του θαλάσσιου και του νησιωτικού χώρου, στόχοι που συμμερίζεται και η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να στηρίξει το μέγιστο των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των νησιών μας. Σκοπός μας είναι, μέσω της Γαλάζιας Οικονομίας να ενισχύσουμε την Εθνική Οικονομία, η οποία άλλωστε, κατά ένα μεγάλο μέρος της, βασίζεται στα νησιά και τις δραστηριότητες που ασκούνται σε αυτά».
«Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο άσκησης πολιτικών για την Νησιωτικότητα, μέσα από συνέργειες με άλλα Υπουργεία, οργανώνει, παρακολουθεί και στηρίζει δράσεις που έχουν να κάνουν με την Υγεία, την Παιδεία, την Ακτοπλοΐα και την επιχειρηματικότητα των νησιών».
«Οφείλουμε, και θα το κάνουμε, να εκμεταλλευτούμε τις νέες δυνατότητες που μας δίνονται μέσω της Κυκλικής Οικονομίας για την διαχείριση, πχ. των απορριμμάτων ή των λυμάτων σε ένα πεπερασμένο χώρο, όπως είναι ένα νησί, και να δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις».
«Περαιτέρω, βασική πολιτική μας στόχευση είναι η υδατική αυτονομία των νησιών. Εμείς έχουμε βάλει στοίχημα να το πετύχουμε φέτος, μέσω των αφαλατώσεων. Και μιας και ανέφερα τις αφαλατώσεις θα ήθελα να ανακοινώσω ότι ξεκινά η λειτουργία της μονάδας στην Πάτμο, στις αρχές του Ιούνη. Το ίδιο θα κάνουμε στο Καστελόριζο, στην Κίμωλο, στα Κατάπολα της Αμοργού- στην Αιγιάλη ήδη υπάρχει- και στους Λειψούς».
«Είμαι σίγουρος, ακόμη, ότι τα συμπεράσματα του συγκεκριμένου Συμποσίου θα εμπλουτίσουν τις προτάσεις μας προς τους Ευρωπαίους παράγοντες για άσκηση πολιτικών υπέρ των νησιών. Το Υπουργείο μας έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια, μέσα στο ευνοϊκό πλαίσιο της Μαλτέζικης Προεδρίας, να αναγνωριστεί η θεσμική διάσταση της Νησιωτικότητας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δυστυχώς, ενώ στο άρθρο 174 και 175 της Συνθήκης της Λισαβώνας, αναφέρεται η Νησιωτικότητα, εντούτοις, δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα. Εμείς ζητάμε σε όλα τα κείμενα της Ε.Ε. να υπάρχουν ιδιαίτερες αναφορές για τα νησιά και ένας ξεχωριστός χάρτης πολιτικών για αυτά. Προσπαθούμε, επίσης, κατά το νέο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνοχής να υπάρξει ένα ειδικό χρηματοδοτικό πλαίσιο για την νησιωτική συνοχή».

Top