Είστε εδώ:
Αρχική > ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ > Συνάντηση του Π. Κουρουμπλή με την πρέσβη της Δημοκρατίας της Χιλής στην Αθήνα, Pia Busta

Συνάντηση του Π. Κουρουμπλή με την πρέσβη της Δημοκρατίας της Χιλής στην Αθήνα, Pia Busta

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, συναντήθηκε με την πρέσβη της Χιλής στην Αθήνα, κα Pia Busta, κατόπιν πρωτοβουλίας της Χιλιανής πλευράς. Σκοπός της συνάντησης ήταν η αναβάθμιση των διμερών ναυτιλιακών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ελλάδας στο ναυτιλιακό τομέα, αποδίδοντας έμφαση στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία και στη δυναμική ανάπτυξης του ελληνόκτητου στόλου. Σε αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίστηκε η δυνατότητα ενίσχυσης των διμερών ναυτιλιακών σχέσεων με τη Χιλή και η εμβάθυνση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, με την υπογραφή διμερούς Ναυτιλιακής Συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδας και Χιλής, δεδομένης της σημασίας που έχει η γεωγραφική θέση της Χιλής για το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο και η συμμετοχή της ελληνικής ναυτιλίας στη διακίνηση του εμπορίου δια θαλάσσης. Ο Υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε την προτεραιότητα που αποδίδεται στο έργο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) αναφορικά με τη δημιουργία ενός ομοιόμορφου πλαισίου διεθνώς συμφωνηθέντων κανόνων για τη ναυτιλία, με ειδική αναφορά σε επίκαιρα περιβαλλοντικά θέματα. Επίσης επισήμανε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δεσμών συνεργασίας Ελλάδας-Χιλής στο πλαίσιο του ΙΜΟ, αποδίδοντας έμφαση στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ, στην επικείμενη σύνοδο της Συνέλευσης του Οργανισμού στα τέλη 2017.
Η πρέσβης της Χιλής αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που αποδίδει η χώρα της στην τήρηση των διεθνών κανόνων του δικαίου της θάλασσας και των κανόνων που υιοθετούνται στο πλαίσιο του ΙΜΟ, με επίκεντρο τον τομέα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των ωκεανών και των φυσικών πόρων. Ειδικότερα, η κα Pia Busta αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Χιλής σε συνάρτηση με τη βιώσιμη ανάπτυξη (sustainable development) των ωκεανών, τη Γαλάζια Οικονομία (Blue Economy) και την κλιματική αλλαγή. Επίσης, η κα Busta εξέφρασε τη θετική στάση της χώρας της για την ενίσχυση της διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Χιλής, με την προώθηση, μεταξύ άλλων, των διαδικασιών διαβουλεύσεων για τη σύναψη διμερούς ναυτιλιακής συμφωνίας.
Ενόψει των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ, όπου η Ελλάδα και η Χιλή είναι υποψήφιες για την Κατηγορία Α και Γ αντίστοιχα, εκφράσθηκε η επί της αρχής θετική στάση των δύο πλευρών, ως προς την υποστήριξη των υποψηφιοτήτων τους, στη βάση των εξαιρετικών σχέσεών τους και των κοινών προτεραιοτήτων τους.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να υπογραμμίζουν τη συμφωνία τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.

Top