Είστε εδώ:
Αρχική > ΕΙΔΗΣΕΙΣ > Σύσκεψη ναυτικών συγκαλεί η ΠΕΜΕΝ για τις 11 Μαίου

Σύσκεψη ναυτικών συγκαλεί η ΠΕΜΕΝ για τις 11 Μαίου

 

Ανακοίνωση της ΠΕΜΕΝ: Με πολύτιμη παρακαταθήκη την επιτυχία της απεργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά συνεχίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις με 48ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από την Τρίτη 16 Μάη στις 00:01 έως την Τετάρτη 17 Μάη στις 24:00, με προοπτική κλιμάκωσης.

Είμαστε σε ετοιμότητα για άμεση απεργιακή απάντηση, αν η κυβέρνηση φέρει νωρίτερα προς ψήφιση τα νέα αντεργατικά μέτρα.

Είναι μεγάλη η εμπειρία από τους αγώνες όλη αυτή την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, σημαντική συμβολή συνολικά για το εργατικό κίνημα ο 9ήμερος απεργιακός αγώνας από 2-10 Δεκέμβρη. Υπουργοί, στελέχη της κυβέρνησης στην απεργία καλλιεργούσαν τον «κοινωνικό αυτοματισμό», ότι έλυσαν τα προβλήματα και «τα μέτρα δεν μας πιάνουν».

Οι ανατροπές στα εργασιακά, ασφαλιστικό, φορολογικό είναι για όλους, όπως γίνεται με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση, την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Αυτά είναι τα πλεονάσματα που επικαλείται η κυβέρνηση, με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στους ναυτεργάτες δεν ανανεώνονται οι ΣΣΕ, διευρύνεται η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, η ανεργία, οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλες τις ειδικότητες, στην επιβατηγό ναυτιλία ιδιαίτερα στις γενικές υπηρεσίες, έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, την αύξηση των ασθενειών και ατυχημάτων, υπονομεύοντας την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ενώ δεν δίνονται ούτε προσωρινές συντάξεις μετά την ψήφιση του ν.4387/2016.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες καλλιεργούν συγχύσεις και αυταπάτες κάθε φορά που κλείνουν τις αντεργατικές συμφωνίες με Ε.Ε και ΔΝΤ, τα νέα μέτρα τα χαρακτήρισαν ως «εξιτήριο» από τα μνημόνια και την κρίση, ενώ αποτελούν συνέχεια της επίθεσης στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα.

Αποτελούν απάτη τα «αντίμετρα» που επικαλείται η κυβέρνηση, όσο συνεχίζεται η πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, διαρκώς θα αυξάνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων, διαρκώς θα τους παραπλανούν με «μνημόνια», «αξιολογήσεις», «αντίμετρα», για να υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλλήματα σε βάρος των δικαιωμάτων τους.

Η αγανάκτηση και η οργή που υπάρχει στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, δεν φτάνει αν δεν μετατραπεί σε οργανωμένη ταξική αντίσταση για το σύνολο των προβλημάτων, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα προκαλεί τις οικονομικές κρίσεις, την ανεργία, την φτώχια, την μετανάστευση, την προσφυγιά, οξύνει τους ανταγωνισμούς, διαμορφώνει τις πολεμικές συγκρούσεις και δεν πρέπει να αφήνει κανένα εργάτη αδιάφορο, όταν φουντώνουν οι φλόγες των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση στα Βαλκάνια, με τις απειλές της Τουρκίας και τις καθημερινές παραβιάσεις των συνόρων, τις διεκδικήσεις της από την ΑΟΖ της Κύπρου λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ με την ενεργή συμμετοχή της χώρας μας όπως την βάση της Σούδας, που αποτελεί ορμητήριο των βομβαρδισμών στην Συρία.

Συνάδελφοι ναυτεργάτες,

Αποτελεί καθήκον για τον κάθε ναυτεργάτη, εργαζόμενο, να δυναμώσει ο ταξικός αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς, για το σύνολο των προβλημάτων, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος ενάντια στις υπονομευτικές δυνάμεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Με αγωνιστική αισιοδοξία ενάντια στην μοιρολατρία που επιδιώκουν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, οργανώνουμε τον απεργιακό αγώνα, να γίνει υπόθεση του κάθε ναυτεργάτη, εργαζόμενου, συνταξιούχου.

Να σημάνει Γενικός Συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς, παντού, με εξορμήσεις – παρεμβάσεις στα πλοία, στην Ακτή Μιαούλη, Οίκο Ναύτη, ΚΕΣΕΝ, ΑΕΝ, συγκροτούμε απεργιακά κλιμάκια, να δυναμώσει ο ταξικός αγώνας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή,

με βάση την εποχή μας τις σύγχρονες ανάγκες μας!

· Κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων.

· Ανανέωση των ΣΣΕ, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.

· Μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα.

· Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, την ανεργία, την δουλειά χωρίς δικαιώματα.

· Να πληρώσουν οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες, με αύξηση της φορολογίας τους στο 45%.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν.

«Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ

Top