Είστε εδώ:
Αρχική > ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ > Επίσκεψη του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου

Επίσκεψη του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου

Αφού ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ασφαλή απάντληση του φορτίου από το «Αγία Ζώνη 2» άρχισε η ροή του πετρελαίου, ενώ ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, έκαναν σήμερα επιθεώρηση των εργασιών, στο χώρο του ναυαγίου, και των επιχειρήσεων που είναι σε εξέλιξη για τον καθαρισμό των ακτών στη Σαλαμίνα και στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού.

Την επίσκεψη είχε ζητήσει ο κ. Λεβέντης, τον οποίον συνόδευαν οι βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Καβαδέλλας, Μάριος Γεωργιάδης και Γιάννης Σαρίδης.

Μετά την επίσκεψη, ο κ. Λεβέντης δήλωσε:

« Όλοι στενοχωρηθήκαμε με το συμβάν. Δεν είναι ευχάριστο συμβάν. Γιατί η Ελλάδα, τι έχει; Τις θάλασσές της και τον ήλιο της και δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στην καθαρότητα του περιβάλλοντος. Ο κ. Κουρουμπλής κάνει το καλύτερο δυνατό, έχει όλες τις υπηρεσίες μέρα – νύχτα σε επαγρύπνηση. Έχει επιτευχθεί μια σημαντική βελτίωση. Οι εστίες ρυπάνσεως έχουν εγκλωβιστεί σε ειδικούς χώρους στη θάλασσα. Βέβαια υπάρχουν και μπαλώματα ρύπανσης στο πέλαγος. Πιστεύω, σε ένα δύο μήνες, εάν οι υπηρεσίες δουλέψουν θα έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα αποσόβησης του κακού. Τώρα βέβαια, μένει να εξεταστούν οι ευθύνες, που είναι υπόθεση της δικαιοσύνης: Το πώς έγινε αυτό, αν οι υπηρεσίες είχαν δώσει σωστά άδειες στον άνθρωπο αυτό ή όχι. Να εξεταστούν λοιπόν οι ευθύνες. Ο κ. Υπουργός είπε ότι το εισάγει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Εγώ, ως αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων θα ζητήσω και η Ολομέλεια της Βουλής να κάνει μια συζήτηση. Δηλαδή να συντονιστούν λίγο καλύτερα οι υπηρεσίες, είτε στις πυρκαγιές είτε στη θαλάσσια ρύπανση είτε στους σεισμούς. Να μην υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες, που αφού γίνει το κακό να ψάχνονται, αλλά να το συντονίσουν λίγο καλύτερα. Αυτή είναι η επιθυμία μου. Επειδή υπάρχει μέσα στο βυθισμένο πλοίο μαζούτ, η κύρια προσπάθεια είναι να αντληθεί, να μην υπάρχει κίνδυνος νέας ρύπανσης, περαιτέρω ρύπανσης. Δηλαδή να απορρυπάνουμε αυτό που έχει χυθεί, και να μην διαρρεύσει καινούργιο, γιατί θα ήταν έγκλημα. »

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:

« Οι επισημάνσεις που κάνει ο πρόεδρος είναι χρήσιμες και τις ακούω με προσοχή. Εκείνο που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι δεν θα υπάρξει αδράνεια. Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που οι μετρήσεις θα μας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν θα υπάρξει αδράνεια. Ούτε Σάββατο, ούτε Κυριακή, ούτε καμία άλλη μέρα μέχρι να φτάσουμε στο σημείο αυτό. Αυτή τη διαβεβαίωση θέλω να δώσω στον κόσμο, με κάθε ειλικρίνεια. Όλοι πονάμε με αυτό που έγινε, αλλά το να μιλάμε για οικολογική καταστροφή το θεωρώ υπερβολή και κυρίως να προβάλλουμε εικόνες της πρώτης και της δεύτερης μέρας.

Γι’ αυτό την επόμενη βδομάδα, συγκεκριμένα την Τρίτη στις 14:00, έχω καλέσει τους δημοσιογράφους, τους τομεάρχες των κομμάτων και τους Δημάρχους των περιοχών αυτών, να κάνουμε μια νέα αυτοψία, για να δούμε ακριβώς πως εξελίσσεται η προσπάθεια. Είναι άδικο αυτό που έγινε. Και για τους ανθρώπους που δουλεύουν και για τις υπηρεσίες.

Τα ζητήματα ελέγχου, το πώς έγινε το ναυάγιο, είναι και αυτό μια επισήμανση που έκανε ο πρόεδρος, για τη δικαστική έρευνα και βεβαίως για τις έρευνες και τους ελέγχους που θα κάνει το Υπουργείο και που θα είναι αυστηρότατοι. Δεν θα μείνουν αυτά τα ζητήματα αναπάντητα. Θα δώσουμε τις πιο σαφείς και ειλικρινείς απαντήσεις στον Ελληνικό Λαό, γιατί δικαιούται πρώτος να έχει την πραγματικότητα.

Θα προβούμε όμως και σε μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως είναι η μεταφορά της αρμοδιότητας του υπουργείου να ελέγχει αυτό το επίπεδο των σκαφών. Όλη αυτή η αρμοδιότητα θα περάσει στους νηογνώμονες. Είναι μια πρώτη βασική παρέμβαση και έρχονται και άλλες. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου θα συγχωνευθεί με τις Εσωτερικές Υποθέσεις του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, γιατί έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερος και ποιοτικότερος έλεγχος των δραστηριοτήτων που μπορεί να υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο.

Εγώ λοιπόν, θέλω να πω ότι κάθε μέρα που κάνουμε περιοδεία σε αυτούς τους χώρους διαπιστώνεται βελτίωση και εντείνουμε τις προσπάθειες. Όλο το Λιμενικό είναι σε επιφυλακή. Ο Αρχηγός και οι Υπαρχηγοί εποπτεύουν οι ίδιοι στις παραλίες, διότι δεν γίνεται αλλιώς. Όλοι κρινόμαστε και κυρίως κρίνεται η πολιτική και η φυσική ηγεσία. »

Αύριο, 16 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργείο Ναυτιλίας θα πραγματοποιηθούν τρεις συσκέψεις, με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τους εκπροσώπους των Περιφερειών και των παραθαλάσσιων Δήμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης.

Top