Είστε εδώ:
Αρχική > ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ > Παρέμβαση Νότη Μαριά για τη μόλυνση στο Σαρωνικό

Παρέμβαση Νότη Μαριά για τη μόλυνση στο Σαρωνικό

Παρέμβαση, με πολύ σημαντικές πληροφορίες, για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, από τη μόλυνση στον Σαρωνικό, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA NEWS και στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου, στις 20/9/2017.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» ενημέρωσε ότι οι αποζημιώσεις μπορούν να ληφθούν αφενός μεν από την ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου, αλλά τα ποσά που καλύπτει είναι μικρά και αφετέρου από το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου το οποίο έχει ιδρυθεί γι’ αυτόν τον σκοπό και διαθέτει συνολικά κονδύλια, για την Ελλάδα, της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τις αποζημιώσεις της μόλυνσης του Σαρωνικού, ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου διαθέτει το σημαντικό ποσό των 162 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ζημίες που καλύπτονται είναι:

-Φθορά ιδιοκτησίας λόγω ρύπανσης.

-Το κόστος των δράσεων απορρύπανσης στην ακτή και στη θάλασσα.

-Τα διαφυγόντα κέρδη από την αλιεία.

-Τα διαφυγόντα κέρδη από τον τουρισμό.

-Το κόστος για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

O Νότης Μαριάς τόνισε επίσης τη σημαντική παράμετρο ότι: «ο κάθε ένας από τους πληγέντες έχει αυτοτελές δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση» και συνέχισε ότι οι αιτήσεις των αποζημιώσεων μπορούν να κατατεθούν στην ασφαλιστική εταιρεία, που έχει την ευθύνη της κάλυψης των ζημιών αλλά και απευθείας στον Διεθνή Οργανισμό (ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά), ο οποίος έχει έδρα στο Λονδίνο.

Μάλιστα επειδή οι πληγέντες συμπολίτες μας δεν είναι εύκολο να προβούν σε αυτές τις ενέργειες, το Κόμμα «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», ζητά από την Κυβέρνηση να δημιουργήσει στον Πειραιά Ειδικό Τοπικό Γραφείο, για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτή είναι μια διαδικασία, που προβλέπεται από το ίδιο το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου.

«Εάν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους πληγέντες από την μόλυνση επιβάλλεται να ανοίξει και να λειτουργήσει το Ειδικό Τοπικό Γραφείο άμεσα», κατέληξε ο Νότης Μαριάς.

Επισυνάπτεται το βίντεο της συνέντευξης του Νότη Μαριά

Top