Είστε εδώ:
Αρχική > ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ > Σε λιμάνι «Ιωάννης Λάτσης» ονομάστηκε το Κατάκολο

Σε λιμάνι «Ιωάννης Λάτσης» ονομάστηκε το Κατάκολο

Η τελετή ονοματοδοσίας του λιμανιού, σε «Λιμάνι Ιωάννης Λάτσης», έγινε σήμερα στο Κατάκολο Ηλείας, παρουσία των μελών της οικογένειας Λάτση.
Η ονοματοδοσία έγινε με πρωτοβουλία του τοπικού δημοτικού λιμενικού ταμείου, το οποίο, με απόφασή του, την είχε προτείνει στα αρμόδια υπουργεία, ώστε να εγκριθεί.
Στην εκδήλωση παρέστησαν η σύζυγος του Ιωάννη Λάτση, Εριέττα, μαζί με τα παιδιά της Σπύρο, Μαριάννα και Μαργαρίτα, καθώς επίσης ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, καθώς και κάτοικοι του Κατακόλου, γενέτειρας του Γιάννη Λάτση.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, «η εκκρεμότητα που υπήρχε με το λιμάνι του Κατάκολου για τον άνθρωπο που ταξίδεψε τον μύθο της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο λύνεται. Βρισκόμαστε εδώ για να επιτελέσουμε την υποχρέωση, κάτι που έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και χρόνια».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Γιάννης Λάτσης κρατούσε σαν φυλακτό το Κατάκολο. Η μορφή του είναι στην ψυχή και τη ζωή αυτού του τόπου. Επιβαλλόταν να αποδώσουμε τα οφειλόμενα».
Στην ομιλία της, η Μαριάννα Λάτση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο πατέρας της «αγαπούσε την Ελλάδα και τον τόπο του όσο λίγοι, αγαπούσε τους ανθρώπους της ιδιαίτερης πατρίδας του, αγαπούσε την ταπεινή καταγωγή του, τον ανθρώπινο μόχθο, αγαπούσε την Ελληνίδα μάνα και τα Ελληνόπουλα, αγαπούσε τη θάλασσα και τους ανθρώπους της».
Ο πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου, Λεωνίδας Βαρουξής, είπε πως «η βαθιά αγάπη του Γιάννη Λάτση για τη θάλασσα και τους ανθρώπους της, αλλά και για τον τόπο που τον γέννησε, τον συνόδευαν σε όλη του τη ζωή».
Μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, η Εριέττα Λάτση έκοψε την κορδέλα, μαζί με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Γαβρίλη Λιατσή και τον Λεωνίδα Βαρουξή.
Στο λιμάνι του Κατάκολου είναι ελλιμενισμένο το πλωτό μουσείο «Νεράιδα», που θα είναι επισκέψιμο για το κοινό από αύριο, Σάββατο, μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Top