Είστε εδώ:
Αρχική > ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ > Στη Γενική Συνέλευση των Νησιωτικών Επιμελητηρίων ο ΥΝΑΝΠ Παναγιώτης Κουρουμπλής

Στη Γενική Συνέλευση των Νησιωτικών Επιμελητηρίων ο ΥΝΑΝΠ Παναγιώτης Κουρουμπλής

Στην Γενική Συνέλευση των Νησιωτικών Επιμελητηρίων, στις Οινούσσες, συμμετείχε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος χθες ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης Οινουσσών. Στη Γενική Συνέλευση ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Οινουσσών, Στέφανος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς και ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Ο κ. Κουρουμπλής ρωτήθηκε για το θέμα των τουρκικών τουριστικών σκαφών που επισκέπτονται την Ελλάδα και δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει αλλάξει την πολιτική της. Εφαρμόζει τη νομοθεσία που ισχύει εδώ και χρόνια σε ότι αφορά τις παράνομες ναυλώσεις. Ως προς τα άλλα ζητήματα που θέτει η Τουρκία, η Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, έχει τη διάθεση να συζητήσει πάντα στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων και έτσι παραμένει ανοιχτή στο διάλογο που θα γίνει κατά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Μεταφορών Ναυτιλίας και Επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν, στις 12 Οκτωβρίου.
Ερωτηθείς για το ΦΠΑ, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι πρόκειται για μεγάλο ζήτημα που απασχολεί όλους και όλοι θα ήθελαν να ρυθμιστεί, αλλά η χώρα τελεί υπό συγκεκριμένες δεσμεύσεις , οπότε η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν και θα κάνει ότι είναι δυνατό. Για το θέμα της κρουαζιέρας, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι ενώ τον Γενάρη υπήρχε η εκτίμηση ότι θα υπήρχε μείωση έως και 40%, έγινε πολύ σημαντική δουλειά με το Υπουργείο Τουρισμού το οποίο εργάστηκε σε διεθνές επίπεδο, συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις, και τελικώς το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί μια ελάχιστη μείωση της κρουαζιέρας.
Αναφερθείς στην λιμενική πολιτική, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι με το νέο νόμο, προβλέπεται η νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων εγκαταστάσεων. Ώστε να μπορούν α λιμάνια να εξασφαλίζουν ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα. Ανέφερε ότι για πρώτη φορά καταγράφονται αναλυτικά όλα τα λιμάνια και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να φαίνονται ανά πάσα στιγμή οι δυνατότητες αξιοποίησης των λιμανιών. Ταυτοχρόνως εξήγησε την προσπάθεια του Υπουργείου Ναυτιλίας για την προώθηση της νησιωτικότητας στην Ευρώπη, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ένα ειδικό πρόγραμμα Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο μπήκε στη Σύνοδο των Υπουργών της Βαλέτας.
Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων αναφέρθηκαν στην δυνατότητα συμμετοχής τους στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο θέμα αυτό. Ο Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Υπουργό Εσωτερικών να υποστηριχτούν και οικονομικά, αλλά και με κάθε τρόπο τα μικρά νησιά, ιδιαίτερα στα θέματα υγείας και της Παιδείας, τομείς στους οποίους γίνεται σημαντική ή προσπάθεια ενίσχυσης.
Ιδιαίτερα τόνισε ότι η κυβέρνηση έσπασε το μονοπώλιο στην μεταφορά νερού και έλυσε το θέμα της υδροδότησης θεσπίζοντας πλαίσιο για γρήγορη εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το Συντονιστικό Συμβούλιο Συνδυασμένων Μεταφορών, για να λύνονται ζητήματα λειτουργικότητας και συνδυασμού των αφίξεων και των αναχωρήσεων των αεροπλάνων με των πλοίων.
Ο κ. Κουρουμπλής συμφώνησε να γίνει, στις 18 του μηνός , ειδική συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων για να συζητηθούν αναλυτικά όλα τα θέματα που τους απασχολούν.

Top