Είστε εδώ:
Αρχική > ΕΙΔΗΣΕΙΣ > Συνάντηση για την σύσταση Σώματος Κυπριακής Ακτοφυλακής

Συνάντηση για την σύσταση Σώματος Κυπριακής Ακτοφυλακής

Τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου, Ιωνά Νικολάου, υποδέχτηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής. Τον κ. Νικολάου συνόδευαν ο αρχηγός της Αστυνομίας της Κύπρου, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Γ.Γ. Διονύσης Καλαματιανός, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος ΛΣ, Σταμάτιος Ράπτης, ο επικεφαλής του Α’ Κλάδου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής , Υποναύαρχος ΛΣ, Γιάννης Αργυρίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παροχή τεχνογνωσίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη σύσταση ανεξάρτητου Σώματος Ακτοφυλακής. Σήμερα η Κύπρος έχει μόνο Λιμενικό Σώμα το οποίο έχει αστυνομικό ρόλο και υπάγεται στην ευθύνη της Αστυνομίας. Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ειδικά μετά και από την κρίση που προκάλεσαν οι τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, έχει πολύ αυξημένο ρόλο με βασική ευθύνη τη φύλαξη των συνόρων, τα οποία δεν είναι μόνον ελληνικά, είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Ο Υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών δεν αποκλείεται στο μέλλον να ενισχυθούν και λόγω των κλιματικών αλλαγών.
Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Όπως είπε, με την εξαιρετικά θετική συνδρομή και της φυσικής ηγεσίας του Σώματος έχει επιτευχθεί η στελέχωση όλων των μονάδων σε ποσοστό 97%-98% των οργανικών θέσεων και ο εξοπλισμός του με ό,τι καλύτερο ήταν δυνατό από πλευράς σκαφών. Τώρα το Υπουργείο Ναυτιλίας προχωρεί στην υλοποίηση ενός γιγαντιαίου προγράμματος εξοπλισμών, με σύγχρονα συστήματα θαλάσσιας επιτήρησης, νέα σκάφη, μικρά και μεσαία, ώστε να μπορεί το Λιμενικό Σώμα να ανταποκριθεί πλήρως στο ρόλο που του έχει ανατεθεί, σε τέτοιες δύσκολες στιγμές και δεν είναι άλλος από τη φύλαξη των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι «κατά συνέπεια, επιβάλλεται με έγκυρο και έγκαιρο τρόπο να εργαστούμε για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα και την ετοιμότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος. Τέτοιος τρόπος θα μπορούσε να θεωρηθεί και η νέα διάταξη που ορίζει την εισαγωγή στο Λιμενικό Σώμα μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων.» Επιπλέον είπε οκ. Κουρουμπλής, επιδιώκεται, μέσω της FRONTEX να εξασφαλιστούν εκείνοι οι όροι που θα επιτρέπουν στο Λ.Σ.-ΕΛΛ.ΑΚΤ. να επιτελεί με ακρίβεια την αποστολή του.
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε την αυτοθυσία και τον ανθρωπισμό που επέδειξαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, πέφτοντας και στη θάλασσα για να βγάλουν από το νερό γυναίκες και παιδιά κυρίως. «Σώθηκαν από τη θάλασσα πάνω από150.000 άτομα», είπε και τόνισε ότι όλη αυτή την τεχνογνωσία, την εμπειρία, αυτό το γνωστό αντικείμενο, η κυβέρνηση και κυρίως οι Αξιωματικοί του Λ.Σ. ΕΛΛ.ΑΚΤ. έχουν την εξαιρετικά θετική διάθεση να την προσφέρουν σε όλο τον κόσμο, και πολύ περισσότερο στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο κ. Νικολάου ευχαρίστησε για τη συνάντηση και για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, όπως αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά και με την μετέπειτα επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στην Κύπρο. Τόνισε ακόμα ότι η Κύπρος αναγνωρίζει την πολύ καλή πρόθεση και προσπάθεια της Ελλάδας, αλλά και τις ευκαιρίες που δίνει στην Κύπρο για να αξιοποιηθεί η ελληνική τεχνογνωσία και εμπειρία σε πολλά θέματα, όπως και το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας Ακτοφυλακής στην Κύπρο.
Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι, για τους λόγους που η Ελλάδα επιδιώκει εγκαίρως και με τον καλύτερο τρόπο να αναβαθμίσει το Λιμενικό Σώμα, η Κύπρος αποφάσισε να συστήσει ανεξάρτητο Σώμα Ακτοφυλακής. Οι λόγοι που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι βεβαίως η μετακίνηση πληθυσμών, οι ανάγκες της ναυτιλίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και η φύλαξη των θαλάσσιων περιοχών, με την εκμετάλλευση των Οικονομικών Ζωνών. Ο κ. Νικολάου συνεχάρη το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. για τις προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλλει κυρίως στη διάσωση των ανθρώπινων ζωών και μάλιστα σε μια εποχή που η Ελλάδα περνά οικονομική και κοινωνική κρίση και παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην Ευρώπη.

Top