Είστε εδώ:
Αρχική > ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ > Σώθηκε στο νήμα η φετινή τουριστική χρονιά στη Χίο

Σώθηκε στο νήμα η φετινή τουριστική χρονιά στη Χίο

Το θαύμα του Δεκαπενταύγουστου έγινε για τον τουρισμό στη Χίο, αφού ενάντια σε όλες τις πεσιμιστικές προβλέψεις ήδη από το τέλος Ιουλίου το νησί πέρασε σε τουριστικό καλοκαίρι.
Η πληρότητα στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα ξεπέρασε το 80%, δημιουργώντας χαμόγελα για πρώτη φορά μετά από χρόνια στον κλάδο.
Ενάντια στη γκρίνια και τη μιζέρια με όχημα τον κοινωνικό τουρισμό και τις εκπτώσεις των εταιρειών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια το νησί μας έπαψε έστω και για λίγο να αποτελεί ακριβό προορισμό και γέμισε κόσμο – εσωτερικό τουρισμό – από τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.
Το παραπάνω σε συνδυασμό με τα σταθερά μεγέθη αφίξεων από Τουρκία δημιούργησε την αισιόδοξη αίσθηση στην αγορά για θετικά πρόσημα μετά από μια σειρά από αρνητικά ρεκόρ.
«Μέχρι και τις 3/9 οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης και του Καρφά κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα πάνω από 85-90%. Από τα μέσα του Ιουλίου καταγράφονται υψηλές πληρότητες», σημειώνει ο κ. Γιάννης Συράκης manager στο ξενοδοχείο Ελληνικό Κάστρο, συμπληρώνοντας: «Οι υψηλές πληρότητες οφείλονται κυρίως, λόγω του αυξημένου αριθμού Ελλήνων επισκεπτών, εκμεταλλευόμενοι τα 10 ημέρα πακέτα του κοινωνικού τουρισμού, τις εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αλλά και την συντονισμένη προβολή της Χίου ως προορισμού στην ελληνική αγορά. Επίσης, είχαμε αρκετές αφίξεις από την ομογένεια κυρίως από Αμερική και Αγγλία, όπως και αυξημένη ροή αφίξεων από Τουρκία».
Σωσίβιο ο κοινωνικός τουρισμός
Την έντονη παρουσία Ελλήνων επισκεπτών επιβεβαιώνει και η κα Ρένα Παγούδη από το γραφείο τουρισμού του δήμου Χίου. «Στο γραφείο έρχονταν πολλοί Αθηναίοι και έλεγαν ότι ήρθαν στο νησί 15 μέρες, συνδυάζοντας το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού αλλά και το εκπτωτικό πρόγραμμα στα πλοία από την Vodafone και την Blue Star».
Η μεγάλη επιστροφή
Κι αν τις προηγούμενες μέρες το νησί έσφυζε από ζωή, από την επομένη της Παναγίας ένας – ένας όλοι επιστρέφουν στις βάσεις τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το λιμεναρχείο Χίου εφαρμόζει έκτακτα μέτρα για την εξυπηρέτηση της κίνησης, αφού οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στις 18 και 19 Αυγούστου συνολικά αναχώρησαν από τη Χίο περί τα 750 Ι.Χ. με το Blue Star 1 και το Αριάδνη με τον αριθμό των επιβατών να φτάνουν τις 3.500.
Ευκαιρία για προβληματισμό
Ο φετινός Αύγουστος ίσως να αποτελέσει μια ευκαιρία για προβληματισμό, μια σπαζοκεφαλιά για τους ανθρώπους του τουρισμού στο νησί.
Τα δεδομένα για τη Χίο του 2017 με τη Χίο των προηγούμενων χρόνων είναι ίδια. Κρίση, προσφυγικό, λιμάνι και αεροδρόμιο, παραμένουν ως είχαν. Αυτό που άλλαξε και λειτούργησε καταλυτικά για την αύξηση έστω και την τελευταία στιγμή στις αφίξεις επισκεπτών ήταν η κατακόρυφη μείωση του κόστους των διακοπών στη Χίο.
Η Χίος από ακριβός προορισμός έγινε προσιτός χάρις στις εκπτώσεις και στον κοινωνικό τουρισμό κι αυτό είναι ένα στοιχείο που οφείλουν να το εξετάσουν οι επαγγελματίες του χώρου.
ΠΗΓΗ: ΑΣΤΡΑΠΑΡΙΣ

Top