Είστε εδώ:
Αρχική > ΓΙΩΤΙΝΓΚ >

Άρχισε χθες το πρώτο Φεστιβάλ Γιώτινγκ – Γιορτή Θαλάσσιου Τουρισμού στην Μαρίνα Αλίμου, με την προσέλευση επισήμων, επαγγελματιών και κοινού.Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ λειτουργούν 50 περίπτερα, ενώ είναι επισκέψιμα περισσότερα από 140 σκάφη όλων των ειδών και μεγεθών, μεταξύ των οποίων και μερικά που για πρώτη φορά έχουν έρθει στην Ελλάδα και διατίθενται για ναύλωση.

Το φεστιβάλ, το οποίο διαρκεί έως τις 16 Απριλίου, διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ [Μονίμου] Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ), επαγγελματικό φορέα εκπροσώπησης του κλάδου των τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, μαζί με την Εταιρεία MACT MEDIA

Κύριος σκοπός του φεστιβάλ είναι να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να γνωρίσουν πώς είναι να απολαμβάνει κανείς τις ελληνικές θάλασσες μέσα από μικρότερα ιστιοπλοϊκά ή μηχανοκίνητα σκάφη, είτε κυβερνώντας τα (με κατάλληλες γνώσεις και εκπαίδευση), είτε με τη βοήθεια και την υποστήριξη επαγγελματιών.
Στην τελετή έναρξης εγκαινίων τέλεσε τον αγιασμό ο Αιδεσιμολογιώτατος Πατήρ Στυλιανός, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης

Κύριος ομιλητής ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρθηκε στο τεράστιο ενδιαφέρον για τον θαλάσσιο τουρισμό και το γιώτινγκ και συνεχάρη τους διοργανωτές ΣΙΤΕΣΑΠ και MACT MEDIA για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ. Επίσης αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες δράσεις του υπουργείου Ναυτιλίας για την διευθέτηση και υποστήριξη θεμάτων του κλάδου, και επεσήμανε τις επιτυχίες στην πάταξη παράνομων ναυλώσεων.
Την υπουργό Τουρισμού εκπροσώπησε ο Κωνσταντίνος Τσέγας, γενικός γραμματέας Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ο οποίος επιβεβαίωσε τις ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές αυξημένης τουριστικής ζήτησης και επικεντρώθηκε στον σημαντικό ρόλο που έχει ο κλάδος του γιώτινγκ.
Στην χαιρετιστήρια ομιλία της η πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ Ελένη Βρυώνη, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, και ιδιαίτερα και την ΕΤΑΔ που ως Εταιρεία διαχειρίστρια της Μαρίνας Αλίμου, διέθεσε τους χώρους για την διοργάνωση, τις εταιρείες και επαγγελματίες που έχουν τα περίπτερα και έφεραν τα σκάφη τους για να μπορούν να τα γνωρίσουν οι επισκέπτες, αναφέρθηκε στην επιλογή της Μαρίνας Αλίμου Αττικής, που αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια την κύρια βάση και χώρο ελλιμενισμού περισσότερων των χιλίων 1.000 σκαφών επαγγελματικώς δραστηριοποιούμενων. Επίσης επισήμανε ιδιαίτερα ότι σκοπός του Φεστιβάλ είναι να γνωρίσουν οι Έλληνες και να επιλέξουν και αυτή την μορφή διακοπών.
Καλωσορίζοντας τους επισήμους και επαγγελματίες ο Γιώργος Καραχρήστος, γενικός διευθυντής της MACT MEDIA Group, συν-διοργανωτής του Φεστιβάλ, επεσήμανε την ευρεία υποστήριξη και παροχή αιγίδας από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, από την περιφέρεια Αττικής, από τον δήμο Αλίμου, από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος – ΚΕΔΕ, από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων FedHATTA, από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών – ΕΣΜΕΘ, από τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών – ΕΟΑΕΝ. Ευχαρίστησε επίσης τους χορηγούς επικοινωνίας και όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και τον πρόεδρο κ. Κώστα Μουζάκη και τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολης» που παρασκεύασαν εδέσματα για τους παρευρισκόμενους.

Χαιρετισμούς έκαναν εκ μέρους των κομμάτων:
η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων,
ο Γιάννης Πλακιωτάκης, βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας,
ο Μάριος Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων,
ο βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.
Επίσης χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο κ. Γιώργος Βερνίκος.
Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης, εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, που επεσήμανε την σημασία αλλά και την δραστηριοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων στα θέματα γενικότερα του τουρισμού, αλλά και την ανάγκη να δοθούν στους Δήμους οι ανάλογες εξουσίες και πόροι για την καλύτερη υποστήριξη του σημαντικού οικονομικού κλάδου του τουρισμού και στην ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών για την κατασκευή μαρινών.
Στους χαιρετισμούς τους, οι Δήμαρχοι Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης ανέδειξαν τη σημασία στην τοπική οικονομία των αντίστοιχων μαρινών, Αλίμου και Φλοίσβου, και στο ενδιαφέρον των Δήμων τους να έχουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του γιώτινγκ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι πρέσβεις της Χιλής Pia Busta και της Δημοκρατίας της Κούβας Κα Zelmys Ma Dominguez Cortina, και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Διονύσης Τεμπονέρας.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρους των επαγγελματικών φορέων και σωματείων οι:
Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δικτύων Μικρών Νησιών,
Γιώργος Κολίντζας, Πρόεδρος ΕΣΜΕΘ,
Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος ΕΠΕΣΤ,
ο Πρώην Πρύτανης Καθηγητής κ. Κώστας Μουτζούρης,
η Καθηγήτρια Ναυτιλίας κα Μαρία Λεκάκου κλπ.
Οι διοργανωτές περιμένουν κοινό και επαγγελματίες –Δωρεάν Είσοδος– και τις υπόλοιπες ημέρες του Φεστιβάλ, από τις 10:30 π.μ. – 21:00 μ.μ., που θα έχουν εκτός από δύο συνεδριακές εκδηλώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο, διάφορες παράλληλες δράσεις γευσιγνωσίας, χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων, και πολιτιστικών παρουσιάσεων.
Την Δευτέρα το απόγευμα στο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης σε συνδυασμό και με την παρουσία περίπου 400 Αμερικανών Πρακτόρων που συμμετέχουν στο Ετήσιο Συνέδριο DESTINATION EXPO ASTA 2018, που συν-διοργανώνει ο ΗΑΤΤΑ.

Top